Digitaal rechtenbeheer gebruiken

Flash Player 10.1 of hoger, Adobe AIR 1.5 of hoger

Adobe® Access™ is een oplossing voor inhoudsbeveiliging. Dit programma realiseert nieuwe inkomstenbronnen voor eigenaars van inhoud, distributeurs en adverteerders, door naadloos toegang te bieden tot premiuminhoud. Uitgevers gebruiken Adobe Access om inhoud te coderen, beleidsregels in te stellen en om licenties te verlenen. Adobe Flash Player en Adobe AIR beschikken over een DRM-bibliotheek, de Adobe Access-module. Hiermee kan het runtimeprogramma communiceren met de Adobe Access-licentieserver en beveiligde inhoud afspelen. Het runtimeprogramma voltooit derhalve de levenscyclus van de inhoud, die wordt beveiligd door Adobe Access en gedistribueerd door Flash Media Server.

Met Adobe Access kunnen inhoudsproviders zowel gratis inhoud als premiuminhoud leveren. Een consument wil bijvoorbeeld een tv-programma bekijken zonder advertenties. De consument meldt zich aan en betaalt de uitgever van de inhoud. Vervolgens heeft de consument met zijn verificatiegegevens toegang tot de inhoud en kan hij het programma zonder advertenties bekijken.

In een ander voorbeeld wil een consument inhoud offline bekijken wanneer hij onderweg is en geen toegang heeft tot internet. Dit type offline workflow wordt ondersteund door AIR-toepassingen. Nadat de gebruiker zich heeft geregistreerd en de uitgever voor de inhoud heeft betaald, heeft hij toegang tot de inhoud en de bijbehorende AIR-toepassing en kan hij deze downloaden van de website van de uitgever. Met de AIR-toepassing kan de gebruiker de inhoud offline bekijken tijdens de toegestane periode. Bovendien kan de inhoud worden uitgewisseld met andere apparaten in dezelfde apparaatgroep die gebruikmaken van domeinen ( Nieuw in 3.0 ).

Adobe Access biedt ook ondersteuning voor anonieme toegang waarvoor geen gebruikersverificatie wordt vereist. Een uitgever kan anonieme toegang bijvoorbeeld gebruiken voor het distribueren van inhoud met advertenties. Ook kan een uitgever anonieme toegang gebruiken om voor een bepaald aantal dagen gratis toegang tot de huidige inhoud toe te staan. De leverancier van de inhoud kan ook het type en de versie van de speler opgeven die voor het afspelen van de inhoud vereist is en beperkingen op het type en de versie instellen.

Wanneer een gebruiker beveiligde inhoud wil afspelen in Flash Player of Adobe AIR, moeten de DRM API's door de toepassing worden aangeroepen. Met de DRM API's wordt de workflow voor het afspelen van de beveiligde inhoud geïnitieerd. Het runtimeprogramma neemt contact op met de licentieserver. Dit gebeurt via de Adobe Access-module. De licentieserver verifieert de gebruiker, indien nodig, en verstrekt een licentie waarmee de beveiligde inhoud kan worden afgespeeld. Het runtimeprogramma ontvangt de licentie en decodeert de inhoud, zodat deze kan worden afgespeeld.

In het volgende gedeelte wordt beschreven hoe u de toepassing kunt configureren voor het afspelen van inhoud die is beveiligd door Adobe Access. Het is niet noodzakelijk dat u precies begrijpt hoe inhoud wordt gecodeerd of hoe beleidsregels worden onderhouden in Adobe Access. Wel wordt aangenomen dat u communiceert met de Adobe Access-licentieserver voor gebruikersverificatie en voor het ophalen van de licentie. Verder wordt aangenomen dat u een toepassing ontwerpt waarop u inhoud die is beveiligd door Adobe Access, wilt afspelen.

Een overzicht van het gebruik van Adobe Access, inclusief het creëren van een beleid, vindt u in de documentatie bij Flash Access.