Viktiga begrepp

Innan du börjar att utveckla iPhone-program med ActionScript 3.0 är det viktigt att du förstår arbetsflödet och de tillhörande begreppen.

Ordlista

Följande termer är viktiga att förstå när du skapar ett iPhone-program.

Webbplatsen iPhone Dev Center
Webbplats för Apple Computer (http://developer.apple.com/iphone/ ) där du kan göra följande:
  • Ansök om att få bli en iPhone-utvecklare.

• Hantera och skapa iPhone-utvecklingscertifikat, provisioneringsprofiler och program-ID:n (vilka definieras nedan).

• Skicka in program för App Store.

iPhone-utvecklarcertifikat
Används för att identifiera en utvecklare för utveckling av program.

Den filen får du från Apple. Du konverterar certifikatet till en P12-certifikatfil för att signera iPhone-programmet som du skapar med hjälp av ActionScript 3.0. Se P12-certifikatfil .

Du behöver inget iPhone-utvecklingscertifikat för att felsöka och testa Flash Professional CS5-program på utvecklingsdatorn. Du behöver emellertid ett utvecklarcertifikat för att installera och testa programmen på en iPhone.

Utvecklarcertifikatet skiljer sig från ett distributionscertifikat, som du använder för att skapa en slutgiltig version av programmet. Du får ett disitributionscertifikat från Apple när du skapar den slutgiltiga versionen av ditt program.

CSR-fil (certificate signing request)
En fil som innehåller personliga uppgifter och som används för att skapa ett utvecklarcertifikat. Den kallas även en CSR-fil.

Provisioneringsprofil
En fil som låter dig testa eller distribuera ett iPhone-program. Du får filer för provisioneringsprofiler från Apple. En provisioneringsprofil tilldelas ett specifikt utvecklingscertifikat, ett program-ID och ett eller flera enhets-ID. Det finns olika typer av provisioneringsprofiler:
  • Provisioneringsprofil för utveckling – Används för att installera en testversion av ett program på utvecklarens iPhone.

• Provisioneringsprofil för testning – Även kallat en ”ad hoc-provisioneringsprofil”. Används för att distribuera en testversion av programmet till flera användare (och iPhone-enheter). Med hjälp av denna provisioneringsprofil och testprogrammet kan användare testa ditt program utan att det skickas till App Store. Observera att du också kan använda en provisioneringsprofil för utvecklare för att distribuera testprogram till flera enheter.

• Provisioneringsprofil för distribution – Används för att skapa ett iPhone-program för att skicka ditt program till App Store.

Program-ID
En unik sträng som identifierar ett iPhone-program (eller flera program) från en viss utvecklare. Du skapar dessa ID på webbplatsen iPhone Dev Center. I varje provisioneringsprofil finns ett associerat program-ID eller program-ID-mönster. Du använder dessa program-ID (eller mönster) vid programutvecklingen. Du använder program-ID i dialogrutan iPhone-inställningar i Flash Professional CS5 (eller i programbeskrivningsfilen).

Program-ID:n på iPhone Dev Center innehåller ett källpaket-ID följt av en källidentifierare. Källpaket-ID består av en teckensträng, som exempelvis 5RM86Z4DJM, som Apple tilldelar till program-ID:t. Källidentifieraren innehåller ett inverterat domännamn som du väljer själv. Källidentifieraren kan sluta med en asterisk (*) vilket är ett jokertecken för program-ID:n. Här visas några exempel:

• 5RM86Z4DJM.com.example.helloWorld

• 96LPVWEASL.com.example.* (ett jokertecken för progam-ID)

Det finns två typer av program-ID på iPhone Dev Center:

• Program-ID med jokertecken – På iPhone Dev Center avslutas dessa program-ID med en asterisk (*), som exempelvis i 96LPVWEASL.com.myDomain.* eller 96LPVWEASL.*. Om du har en provisioneringsprofil som använder den här typen av program-ID, kan du skapa testprogram som använder ett program-ID som matchar mönstret. Om det är ett programs program-ID kan du byta ut asterisken mot en valfri sträng med giltiga tecken. Om exempelvis 96LPVWEASL.com.example.* anges som program-ID på webbplatsen iPhone Dev Center, kan du använda com.example.foo eller com.example.bar som programmets program-ID.

• Specifika program-ID – Dessa definierar ett unikt program-ID som ska användas i ett program. På iPhone Dev Center avslutas dessa program-ID:n inte med en asterisk. Ett exempel kan vara 96LPVWEASL.com.myDomain.myApp. Om en provisioneringsprofil använder den här typen av program-ID, måste programmet matcha detta program-ID exakt. Om exempelvis 96LPVWEASL.com.example.helloWorld anges som program-ID på webbplatsen iPhone Dev Center, kan du använda com.example.foo som programmets program-ID.

När du utvecklar ett program anger du ditt program-ID i dialogrutan iPhone-inställningar i Flash Professional CS5 eller i programbeskrivningsfilen. Mer information om program-ID finns i avsnittet "Fliken Distribution" i Ställa in iPhone-programegenskaper i Flash Professional CS5 eller i Ställa in iPhone-programegenskaper i programbeskrivningsfilen .

Viktigt: När du anger ett program-ID, ska du ignorera delen med källpaket-ID i program-ID:t Om exempelvis Apple visar ditt program-ID som 96LPVWEASL.com.example.bob.myApp, ska du ignorera 96LPVWEASL och bara använda com.example.bob.myApp som program-ID. Om Apple visar att ditt program-ID är 5RM86Z4DJM.*, ska du ignorera 5RM86Z4DJM eftersom detta är ett program-ID med jokertecken.

Du kan hitta program-ID:t (eller mönster för program-ID med jokertecken) som är associerat med en provisioneringsprofil på iPhone Dev Center ( http://developer.apple.com/iphone ). Gå till portalen för iPhone-utvecklingsprogram och sedan till avsnittet för provisionering.

P12-certifikatfil
En P12-fil (en fil med filtillägget .p12) är en typ av certifikatfil (en Personal Information Exchange-fil). I Packager for iPhone används den här typen av certifikat för att skapa iPhone-program. Du konverterar utvecklarcertifikatet som du får från Apple till den här typen av certifikat.

Unikt enhets-ID
En unik kod som identifierar en specifik iPhone. Det kallas även UDID eller enhets-ID.

Översikt av utvecklingsarbetsflödet

När du utvecklar ett program för iPhone ska du följa dessa steg:

1. Installera Flash Professional CS5 från Adobe.

2. Installera iTunes.

3. Få utvecklarfiler från Apple. Dessa filer inkluderar utvecklarcertifikatet och provisioneringsprofiler. Se Få utvecklarfiler från Apple .

4. Konvertera utvecklingscertifikatet till en P12-certifikatfil. Flash CS5 kräver att certifikatet är ett P12-certifikat. Se Få utvecklarfiler från Apple .

5. Använd iTunes för att associera din provisioneringsprofil med din iPhone.

6. Skriv programmet i Flash Professional CS5.

Det är viktigt att du förstår hur du på bästa sätt kan utforma och optimera koden för ett iPhone-program. Se Om utformning av iPhone-program .

Vissa ActionScript 3.0 API:er är dessutom begränsade eller stöds inte på iPhone. Se ActionScript 3.0-API:er som stöds för mobilenheter .

Du kan också använda Flash Builder 4.0 om du vill redigera ActionScript 3.0-kod för programmet.

Du kan använda Flash Professional CS5 om du vill testa programmet på en utvecklingsdator.

7. Skapa ikoner och inledande skärmbilder för programmet. Varje iPhone-program innehåller en uppsättning ikoner som identifierar det för en användare. Den inledande skärmbilden visas på iPhone-skärmen under det att programmet läses in. Se Ikoner och inledande skärmbilder för iPhone .

8. Redigera iPhone-inställningarna. Inställningarna inkluderar följande:

• Programmets identitet (inklusive filnamnet, programnamnet, versionsnumret och programmets ID)

• Källplatsen för programmets ikoner

• P12-certifikatet och provisioneringsprofilen som tilldelats programmet

• De inledande skärmproportionerna för programmet

I Flash Professional CS5 kan du redigera dessa inställningar i dialogrutan för iPhone-inställningar. Mer information finns i Ställa in iPhone-programegenskaper i Flash Professional CS5 .

Du kan även redigera dessa inställningar direkt i programbeskrivningsfilen. Mer information finns i Ställa in iPhone-programegenskaper i programbeskrivningsfilen .

9. Kompilera IPA-filen med Packager for iPhone. Se Kompilera en installationsfil för iPhone-program (IPA-fil) .

10. Installera och testa programmet på din iPhone. Använd iTunes för att installera IPA-filen.

Vid ad hoc-distribution upprepar du de här allmänna stegen, men använder en provisioneringsprofil för testning istället för en provisioneringsprofil för utveckling. Vid den slutgiltiga distributionen av programmet upprepar du de här stegen med provisioneringsprofilen för distribution. (Se Ordlista för mer information om de olika typerna av provisioneringsprofiler.)

När du har skapat en distributionsversion av programmet ska du läsa anvisningarna i Skicka iPhone-programmet till App Store .

En snabb genomgång av hur du skapar ett enkelt iPhone-program finns i Skapa ett ”Hello World” iPhone-program med Flash Professional CS5 .