Skapa ditt första AIR-skrivbordsprogram med Flex SDK

Om du vill ha en snabb och tydlig illustration av hur Adobe® AIR® fungerar kan du använda de här instruktionerna för att skapa ett enkelt SWF-baserat "Hello World"-program i AIR med hjälp av Flex SDK. Den här självstudien visar hur du kompilerar, testar och paketerar ett AIR-program med de kommandoradsverktyg som ingår i Flex SDK (AIR SDK ingår i Flex SDK).

Till att börja med måste du installera runtime-modulen och ställa in Adobe® Flex™. I den här självstudien används kompilatorn AMXMLC , AIR Debug Launcher (ADL) och AIR Developer Tool (ADT). De här programmen finns i katalogen bin i Flex SDK (se Ställa in Flex SDK ).

Skapa programbeskrivningsfilen för AIR

I det här avsnittet beskrivs hur du skapar programbeskrivningen, som är en XML-fil med följande struktur:

<application xmlns="...">
    <id>...</id>
    <versionNumber>...</versionNumber>
    <filename>…</filename>
    <initialWindow>
        <content>…</content>
        <visible>…</visible>
        <width>…</width>
        <height>…</height>
    </initialWindow>
</application>
  1. Skapa en XML-fil med namnet HelloWorld-app.xml och spara den i projektkatalogen.

2. Lägg till elementet <application> , inklusive AIR-namnutrymmesattributet:

<application xmlns="http://ns.adobe.com/air/application/2.7"> Det sista segmentet i namnutrymmet, "2.7", anger vilken version av miljön som krävs för att köra programmet.

3. Lägg till elementet <id> :

<id>samples.flex.HelloWorld</id> Program-ID tillsammans med utgivar-ID identifierar programmet (som härleds i AIR från certifikatet som används för att signera programpaketet). Det rekommenderade formatet är en punktavgränsad sträng med "omvänd DNS", till exempel "se.foretag.Programnamn" . Program-ID används för installationer, åtkomst till kataloger i privata filsystem, åtkomst till privata krypterade lagringsutrymmen och för kommunikation mellan program.

4. Lägg till elementet <versionNumber> :

<versionNumber>1.0</versionNumber> Detta hjälper användarna att avgöra vilken version av ditt program de installerar.

Obs! Om du använder AIR 2, eller tidigare, måste du använda elementet <version> i stället för elementet <versionNumber> .
  5. Lägg till elementet <filename> :

<filename>HelloWorld</filename> Det namn som används för den körbara programfilen, installationskatalogen och liknande för referenser i operativsystemet.

6. Lägg till elementet <initialWindow> som innehåller följande underordnade element för att ange egenskaperna för det första programfönstret:

<content>HelloWorld.swf</content> Identifierar SWF-rotfilen som ska läsas in i AIR.

<visible>true</visible> gör att fönstret visas omedelbart.

<width>400</width> anger fönstrets bredd i pixlar.

<height>200</height> anger fönstrets höjd.

7. Spara filen. Den fullständiga programbeskrivningsfilen bör se ut så här:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <application xmlns="http://ns.adobe.com/air/application/2.7">
        <id>samples.flex.HelloWorld</id>
        <versionNumber>0.1</versionNumber>
        <filename>HelloWorld</filename>
        <initialWindow>
            <content>HelloWorld.swf</content>
            <visible>true</visible>
            <width>400</width>
            <height>200</height>
        </initialWindow>
    </application>

I detta exempel ställs endast ett fåtal av de möjliga programegenskaperna in. Mer information om alla programegenskapar, som du använder för att ange exempelvis fönsterkontroller, fönsterstorlek, genomskinlighet, standarkatalog för installation, associerade filtyper och programikoner, finns i AIR-programbeskrivningsfiler .

Skriva programkoden

Obs! SWF-baserade AIR-program kan använda en huvudklass som definieras antingen med MXML eller med Adobe® ActionScript® 3.0. I det här exemplet används en MXML-fil för att definiera dess huvudklass. Ett AIR-program med en ActionScript-huvudklass skapas på ungefär samma sätt. I stället för att kompilera en MXML-fil till SWF-filen, kompilerar du ActionScript-klassfilen. När du använder ActionScript måste huvudklassen utöka flash.display.Sprite.

Precis som alla Flex-baserade program innehåller AIR-program byggda med Flex-ramverket en MXML-huvudfil. I AIR-skrivbordsprogram används emellertid komponenten WindowedApplication som rotelement i stället för Application-komponenten. Komponenten WindowedApplication innehåller egenskaper, metoder och händelser för att styra programmet och dess första fönster. På plattformar och i profiler för vilka flera fönster inte stöds i AIR fortsätter du att använda Application-komponenten. I Flex-program för mobiler kan du också använda komponenterna View och TabbedViewNavigatorApplication.

Så här skapar du Hello World-programmet:

1. Med hjälp av en textredigerare skapar du en fil med namnet HelloWorld.mxml och lägger till följande MXML-kod:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <s:WindowedApplication xmlns:fx="http://ns.adobe.com/mxml/2009"
                           xmlns:s="library://ns.adobe.com/flex/spark"
                           xmlns:mx="library://ns.adobe.com/flex/mx"
                           title="Hello World">
    </s:WindowedApplication>
  2. Sedan lägger du till en Label-komponent i programmet (placera den inuti WindowedApplication-taggen).

3. Ställ in egenskapen text för Label-komponenten på "Hello AIR".

4. Ställ in layoutbegränsningarna så att den alltid är centrerad.

Följande exempel visar koden så här långt:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <s:WindowedApplication xmlns:fx="http://ns.adobe.com/mxml/2009"
                           xmlns:s="library://ns.adobe.com/flex/spark"
                           xmlns:mx="library://ns.adobe.com/flex/mx"
                           title="Hello World">

<s:Label text="Hello AIR" horizontalCenter="0" verticalCenter="0"/>
    </s:WindowedApplication>

Kompilera programmet

Innan du kan köra och felsöka programmet kompilerar du MXML-koden till en SWF-fil med hjälp av amxmlc-kompilatorn. amxmlc-kompilatorn finns i katalogen bin i Flex SDK. Om du vill kan du ställa in datorns sökvägsmiljö så att den omfattar bin-katalogen i Flex SDK. Om du ställer in sökvägen blir det enklare att köra verktygen på kommandoraden.

1. Öppna ett kommandoskal eller en terminal och navigera till projektmappen för AIR-programmet.

2. Ange följande kommando:

amxmlc HelloWorld.mxml

Om du kör amxmlc skapas HelloWorld.swf , som innehåller den kompilerade koden i programmet.

Obs! Om programmet inte kompileras åtgärdar du syntax- eller stavfel. Fel och varningar visas i konsolfönstret som används för att köra amxmlc-kompilatorn.

Mer information finns i Kompilera MXML- och ActionScript-källfiler för AIR .

Testa programmet

Om du vill köra och testa programmet från kommandoraden använder du AIR Debug Launcher (ADL) för att starta programmet med hjälp av dess programbeskrivningsfil. (ADL finns i katalogen bin i Flex SDK.)

I kommandotolken skriver du följande kommando:
adl HelloWorld-app.xml

Det resulterande AIR-programmet ser ut ungefär så här:

Med hjälp av egenskaperna horizontalCenter och verticalCenter i Label-kontrollen placeras texten mitt i fönstret. Flytta eller ändra storlek på fönstret på samma sätt som du arbetar med andra datorprogram.

Du hittar mer information i AIR Debug Launcher (ADL) .

Skapa AIR-installationsfilen

När ditt program fungerar som det ska kan du använda ADT-verktyget för att paketera programmet i en AIR-installationsfil. En AIR-installationsfil är en arkivfil som innehåller alla programfiler och den kan distribueras till användarna. Du måste installera Adobe AIR innan du kan installera en paketerad AIR-fil.

Om du vill behålla programsäkerheten måste alla AIR-installationsfiler först signeras digitalt. Du kan underlätta utvecklingen genom att skapa ett grundläggande självsignerat certifikat med ADT eller något annat certifikatgenereringsverktyg. Du kan även köpa ett kommersiellt kodsigneringscertifikat från en kommersiell certifikatutfärdare. När användarna installerar en självsignerad AIR-fil, visas utgivaren som "okänd" under installationsprocessen. Detta beror på att självsignerade certifikat endast garanterar att AIR-filen inte har ändrats sedan den skapades. Det finns inget som hindrar någon från att självsignera en maskerad AIR-fil och presenterar den som sin egen. Om det avser offentliga AIR-filer rekommenderar vi ett verifieringsbart kommersiellt certifikat. En översikt över säkerhetsfrågor i AIR finns i AIR-säkerhet (för ActionScript-utvecklare) eller AIR security (för HTML-utvecklare).

Generera ett självsignerat certifikat och nyckelpar

I kommandotolken anger du följande kommando (den körbara ADT-filen finns i katalogen bin i Flex SDK):
adt -certificate -cn SelfSigned 1024-RSA sampleCert.pfx samplePassword

Detta exempel innehåller det minsta antal attribut som kan anges för ett certifikat. Nyckeltypen måste vara antingen 1024-RSA eller 2048-RSA (läs mer i Signera AIR-program ).

Skapa AIR-paketet

I kommandotolken skriver du följande kommando (på en rad):
adt -package -storetype pkcs12 -keystore sampleCert.pfx HelloWorld.air
HelloWorld-app.xml HelloWorld.swf

Du kommer att få en fråga om nyckelfilens lösenord. Skriv lösenordet och tryck på Retur. Tecknen i lösenordet visas inte av säkerhetsskäl.

HelloWorld.air-argumentet är AIR-filen som skapas i ADT. HelloWorld-app.xml är programbeskrivningsfilen. De efterföljande argumenten är filer som används i ditt program. I detta exempel används endast tre filer, men du kan ta med det antal filer och kataloger som du anser dig behöva.

När AIR-paketet har skapats kan du installera och köra programmet genom att dubbelklicka på paketfilen. Du kan också skriva AIR-filnamnet som ett kommando i ett skal eller i kommandofönstret.

Mer information finns i Paketera en AIR-installationsfil för skrivbordet .