Skapa ditt första AIR-program för Android med Flex SDK

Innan du börjar måste du installera och konfigurera AIR SDK och Flex SDK. I den här självstudien används AMXMLC -kompileraren från Flex SDK och AIR Debug Launcher (ADL) samt AIR Developer Tool (ADT) från AIR SDK. Läs mer i Ställa in Flex SDK .

Du måste också hämta och installera Android SDK från Androids webbplats, enligt beskrivningen i För Android-utvecklare: Installera SDK (på engelska).

Obs! Information om iPhone-utveckling finns i Skapa ett ”Hello World” iPhone-program med Flash Professional CS5 .

Skapa programbeskrivningsfilen för AIR

I det här avsnittet beskrivs hur du skapar programbeskrivningen, som är en XML-fil med följande struktur:

<application xmlns="...">
    <id>...</id>
    <versionNumber>...</versionNumber>
    <filename>…</filename>
    <initialWindow>
        <content>…</content>
    </initialWindow>
    <supportedProfiles>...</supportedProfiles>
</application>
  1. Skapa en XML-fil med namnet HelloWorld-app.xml och spara den i projektkatalogen.

2. Lägg till elementet <application> , inklusive AIR-namnutrymmesattributet:

<application xmlns="http://ns.adobe.com/air/application/2.7"> Det sista segmentet i namnutrymmet, "2.7", anger vilken version av miljön som krävs för att köra programmet.

3. Lägg till elementet <id> :

<id>samples.android.HelloWorld</id> Program-ID tillsammans med utgivar-ID identifierar programmet (som i AIR härleds från det certifikat som användes för att signera programpaketet). Det rekommenderade formatet är en punktavgränsad sträng med omvänd DNS-notation, till exempel "se.foretag.Programnamn" .

4. Lägg till elementet <versionNumber> :

<versionNumber>0.0.1</versionNumber> Detta hjälper användarna att avgöra vilken version av ditt program de installerar.

5. Lägg till elementet <filename> :

<filename>HelloWorld</filename> Det namn som används för den körbara programfilen, installationskatalogen och liknande för referenser i operativsystemet.

6. Lägg till elementet <initialWindow> som innehåller följande underordnade element för att ange egenskaperna för det första programfönstret:

<content>HelloWorld.swf</content> Identifierar HTML-rotfilen som ska läsas in i AIR.

7. Lägg till elementet <supportedProfiles> .

<supportedProfiles>mobileDevice</supportedProfiles> Anger att programmet bara körs i mobilprofilen.

8. Spara filen. Den fullständiga programbeskrivningsfilen bör se ut så här:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <application xmlns="http://ns.adobe.com/air/application/2.7">
        <id>samples.android.HelloWorld</id>
        <versionNumber>0.0.1</versionNumber>
        <filename>HelloWorld</filename>
        <initialWindow>
            <content>HelloWorld.swf</content>
        </initialWindow>
        <supportedProfiles>mobileDevice</supportedProfiles>
    </application>

I detta exempel ställs endast ett fåtal av de möjliga programegenskaperna in. Det finns även andra inställningar som du kan använda i programbeskrivningsfilen. Du kan till exempel lägga till <fullScreen>true</fullScreen> i elementet initialWindow för att skapa ett helskärmsprogram. Om du vill aktivera fjärrfelsökning och skyddade funktioner på Android måste du också lägga till Android-behörigheter i programbeskrivningen. Det här enkla programmet behöver inga behörigheter, så du behöver inte lägga till dem nu.

Mer information finns i Ange egenskaper för mobilprogram .

Skriva programkoden

Skapa en fil med namnet HelloWorld.as och lägg till följande kod med en textredigerare:

package
{
    import flash.display.Sprite;
    import flash.text.TextField;

public class HelloWorld extends Sprite
    {
        public function HelloWorld()
        {
            var textField:TextField = new TextField();
            textField.text = "Hello, World!";
            stage.addChild( textField );
        }
    }
}

Kompilera programmet

Innan du kan köra och felsöka programmet kompilerar du MXML-koden till en SWF-fil med hjälp av amxmlc-kompilatorn. amxmlc-kompilatorn finns i katalogen bin i Flex SDK. Om du vill kan du ställa in datorns sökvägsmiljö så att den omfattar bin-katalogen i Flex SDK. Om du ställer in sökvägen blir det enklare att köra verktygen på kommandoraden.

1. Öppna ett kommandoskal eller en terminal och navigera till projektmappen för AIR-programmet.

2. Ange följande kommando:

amxmlc HelloWorld.as

Om du kör amxmlc skapas HelloWorld.swf , som innehåller den kompilerade koden i programmet.

Obs! Om programmet inte kompileras åtgärdar du syntax- eller stavfel. Fel och varningar visas i konsolfönstret som används för att köra amxmlc-kompilatorn.

Mer information finns i Kompilera MXML- och ActionScript-källfiler för AIR .

Testa programmet

Om du vill köra och testa programmet från kommandoraden använder du AIR Debug Launcher (ADL) för att starta programmet med hjälp av dess programbeskrivningsfil. (ADL finns i katalogen bin i AIR SDK och Flex SDK.)

I kommandotolken skriver du följande kommando:
adl HelloWorld-app.xml

Du hittar mer information i Enhetssimulering med ADL .

Skapa APK-paketfilen

När ditt program fungerar som det ska kan du använda ADT-verktyget för att paketera programmet i en APK-paketfil. En APK-paketfil är Androids eget programfilsformat, som du kan distribuera till användarna.

Alla Android-program måste signeras. Till skillnad från AIR-filer brukar Android-program signeras med ett självsignerande certifikat. Android-operativsystemet försöker inte bekräfta programutvecklarens identitet. Du kan använda ett certifikat som genererats av ADT för att signera Android-paket. Certifikat för program som skickas till Android-marknaden måste ha en giltighet på minst 25 år.

Generera ett självsignerat certifikat och nyckelpar

I kommandotolken anger du följande kommando (den körbara ADT-filen finns i katalogen bin i Flex SDK):
adt -certificate -validityPeriod 25 -cn SelfSigned 1024-RSA sampleCert.pfx samplePassword

Detta exempel innehåller det minsta antal attribut som kan anges för ett certifikat. Nyckeltypen måste vara antingen 1024-RSA eller 2048-RSA (läs mer i ADT-kommandot certificate ).

Skapa AIR-paketet

I kommandotolken skriver du följande kommando (på en rad):
adt -package -target apk -storetype pkcs12 -keystore sampleCert.p12 HelloWorld.apk HelloWorld-app.xml HelloWorld.swf

Du kommer att få en fråga om nyckelfilens lösenord. Skriv lösenordet och tryck på Retur.

Mer information finns i Paketera AIR-mobilprogram .

Installera AIR-miljön

Du kan installera den senaste versionen av AIR-miljön på enheten från Android Market. Du kan också installera den miljö som ingår i SDK på en enhet eller en Android-emulator.

I kommandotolken skriver du följande kommando (på en rad):
adt -installRuntime -platform android -platformsdk

Ange flaggan -platformsdk till katalogen med Android SDK (ange den överordnade mappen till mappen tools).

ADT installerar Runtime.apk som ingår i SDK.

Du hittar mer information i Installera AIR-miljön och AIR-program för utveckling .

Installera AIR-programmet

I kommandotolken skriver du följande kommando (på en rad):
adt -installApp -platform android -platformsdk path-to-android-sdk -package path-to-app

Ange flaggan -platformsdk till katalogen med Android SDK (ange den överordnade mappen till mappen tools).

Du hittar mer information i Installera AIR-miljön och AIR-program för utveckling .

Du kan starta ditt program genom att knacka på programikonen på enhetens eller emulatorns skärm.