Werken in drie dimensies (3D)

Flash Player 10 of hoger, Adobe AIR 1.5 of hoger

De Flash Player- en AIR-runtimes bieden op twee manieren ondersteuning voor 3D-afbeeldingen. U kunt driedimensionale weergaveobjecten in de Flash-weergavelijst gebruiken. Dat is geschikt voor het toevoegen van 3D-effecten aan Flash-inhoud en voor objecten met weinig veelhoeken. In Flash Player 11 en AIR 3 of later kunt u complexe 3D-scènes renderen met de Stage3D API.

Een Stage3D-viewport is geen weergaveobject. De 3D-afbeeldingen worden in plaats daarvan gerenderd naar een viewport die onder de Flash-weergavelijst (en boven de StageVideo-viewportvlakken) wordt weergegeven. In plaats van de klassen Flash DisplayObject te gebruiken om de scène te maken, gebruikt u een programmeerbare 3D-pipeline (vergelijkbaar met OpenGL en Direct3D). Deze pipeline gebruikt driehoeksgegevens en -structuren als invoer en rendert de scène met gebruik van de shaderprogramma's die u verschaft. Hardwareversnelling wordt gebruikt wanneer op de clientcomputer een compatibele GPU met ondersteunde stuurprogramma's beschikbaar is.

Stage3D verschaft een API van bijzonder laag niveau. In een toepassing wordt u aangeraden een 3D-framework te gebruiken dat ondersteuning biedt voor Stage3D. U kunt natuurlijk uw eigen framework gebruiken, maar u kunt ook een van de verschillende open-sourceframeworks gebruiken die al in de handel verkrijgbaar zijn.

Ga naar Flash Player Developer Center: Stage 3D voor meer informatie over het ontwikkelen van 3D-toepassingen met gebruik van Stage3D en over beschikbare 3D-frameworks.