AIR en AIR-toepassingen installeren op mobiele apparaten

Eindgebruikers van uw toepassing kunnen de AIR-runtime en AIR-toepassingen installeren met behulp van het normale toepassings- en distributiemechanisme voor het betreffende apparaat.

Bij Android kunnen gebruikers bijvoorbeeld toepassingen van de Android Market installeren. Of gebruikers kunnen, als zij toestemming hebben gegeven voor de installatie van toepassingen met een onbekende bron, een toepassing installeren door op een koppeling op een webpagina te klikken of door het toepassingspakket naar het betreffende apparaat te kopiëren en te openen. Als een gebruiker probeert om een Android-toepassing te installeren, maar nog geen AIR-runtime heeft geïnstalleerd, wordt deze automatisch naar de Market geleid, waar de gebruiker de runtime kan installeren.

Bij iOs zijn er twee manieren om toepassingen naar eindgebruikers te distribueren. Het primaire distributiekanaal is de Apple App Store. U kunt ook ad-hocdistributie gebruiken om een beperkt aantal gebruikers uw toepassing te laten installeren zonder van de App Store gebruik te hoeven maken.

De AIR-runtime en -toepassingen installeren voor ontwikkeling

Aangezien AIR-toepassingen als native pakketten op mobiele apparaten zijn geïnstalleerd, kunt u de normale platformfaciliteiten gebruiken voor het installeren van toepassingen voor testdoeleinden. U kunt ADT-opdrachten gebruiken om de AIR-runtime en -toepassingen te installeren wanneer deze worden ondersteund. Momenteel wordt deze benadering ondersteund door Android.

Bij iOS kunt u toepassingen voor testdoeleinden installeren met behulp van iTunes. Testoepassingen moeten worden ondertekend met een ondertekeningscertificaat voor Apple-code dat speciaal wordt uitgegeven voor toepassingsontwikkeling en moeten worden verpakt met een ontwikkelingsinrichtingsprofiel. Een AIR-toepassing is bij iOS een op zichzelf staand pakket. Er wordt geen afzonderlijke runtime gebruikt.

AIR-toepassingen installeren met behulp van ADT

Wanneer u AIR-toepassingen ontwikkelt, kunt u ADT gebruiken om de runtime en uw toepassingen te installeren en om de installatie ervan ongedaan te maken. (Mogelijk worden deze opdrachten door uw IDE geïntegreerd zodat u ADT niet zelf hoeft uit te voeren.)

U kunt de AIR-runtime op een apparaat of emulator installeren met behulp van het AIR-hulpprogramma ADT. De SDK behorend bij het apparaat moet worden geïnstalleerd. De opdracht -installRuntime gebruiken:

adt -installRuntime -platform android -device deviceID -package path-to-runtime

Wanneer de parameter -package niet is opgegeven, wordt het relevante runtimepakket voor het apparaat of de emulator gekozen uit de beschikbare runtimepakketten in de geïnstalleerde AIR-SDK.

Als u een AIR-toepassing wilt installeren op Android of iOS (AIR 3.4 en hoger), gebruikt u de gelijksoortige opdracht -installApp :

adt -installApp -platform android -device deviceID -package path-to-app

De waarde die is ingesteld voor het argument -platform moet overeenkomen met het apparaat waarop u de toepassing installeert.

Opmerking: bestaande versies van de AIR-runtime of de AIR-toepassing moeten worden verwijderd voordat deze opnieuw worden geïnstalleerd.

AIR-toepassingen installeren op iOS-apparaten met behulp van iTunes

Een AIR-toepassing installeren op een iOS-apparaat om deze te testen:

1. Open de toepassing iTunes.

2. Als u dit nog niet hebt gedaan, voegt u het inrichtingsprofiel voor deze toepassing aan iTunes toe. Selecteer in iTunes Archief > Voeg toe aan bibliotheek. Selecteer vervolgens het inrichtingsprofielbestand (met mobileprovision als bestandstype).

3. In sommige versies van iTunes wordt de toepassing niet vervangen als dezelfde versie van de toepassing al is geïnstalleerd. Verwijder in dit geval de toepassing van het apparaat en uit de lijst met toepassingen in iTunes.

4. Dubbelklik op het IPA-bestand voor de toepassing. De toepassing moet in uw lijst met iTunes-toepassingen worden weergegeven.

5. Sluit uw apparaat aan op de USB-poort van uw computer.

6. Controleer in iTunes het tabblad Toepassing voor het apparaat en zorg ervoor dat de toepassing is geselecteerd in de lijst met toepassingen die moeten worden geïnstalleerd.

7. Selecteer het apparaat in de lijst links van iTunes. Klik op de knop Synchroniseren. Wanneer het synchronisatieproces is voltooid, verschijnt de Hello World-toepassing op uw iPhone.

Als de nieuwe versie niet is geïnstalleerd, verwijdert u deze van uw apparaat en uit de lijst met toepassingen in iTunes en herhaalt u vervolgens deze procedure. Dit kan zich voordoen als de versie die op dat moment is geïnstalleerd, dezelfde toepassings-id en toepassingsversie gebruikt.

AIR-toepassingen op een apparaat uitvoeren

U kunt geïnstalleerde AIR-toepassingen starten met behulp van de gebruikersinterface van het apparaat. U kunt ook toepassingen op afstand starten met behulp van het AIR-hulpprogramma ADT (wanneer dit wordt ondersteund):

adt -launchApp -platform android -device deviceID -appid applicationID

De waarde van het argument -appid moet de AIR-toepassings-id zijn van de te starten AIR-toepassing. Gebruik de waarde die is opgegeven in de AIR-toepassingsdescriptor (zonder het voorvoegsel air. toe te voegen tijdens het verpakken).

Wanneer slechts één apparaat of emulator is aangesloten en wordt uitgevoerd, kunt u de markering -device weglaten. De waarde die is ingesteld voor het argument -platform moet overeenkomen met het apparaat waarop u de toepassing installeert. Momenteel is de enige ondersteunde waarde android .

AIR-runtime en AIR-toepassingen verwijderen

U kunt voor het verwijderen van toepassingen de gangbare methoden gebruiken die worden geboden door het besturingssysteem van het apparaat. U kunt ook het AIR-hulpprogramma ADT gebruiken om de AIR-runtime en de AIR-toepassingen te verwijderen indien ADT wordt ondersteund. Als u de runtime wilt verwijderen, gebruikt u de opdracht uninstallRuntime :

adt -uninstallRuntime -platform android -device deviceID

Als u een toepassing wilt verwijderen, gebruikt u de opdracht uninstallApp :

adt -uninstallApp -platform android -device deviceID -appid applicationID

Wanneer slechts één apparaat of emulator is aangesloten en wordt uitgevoerd, kunt u de markering -device weglaten. De waarde die is ingesteld voor het argument -platform moet overeenkomen met het apparaat waarop u de toepassing installeert. Momenteel is de enige ondersteunde waarde android .

Een emulator installeren

Als u uw AIR-toepassing op een apparaatemulator wilt uitvoeren, moet u doorgaans de SDK voor het apparaat gebruiken om een emulatorinstantie op uw ontwikkelingscomputer te maken en uit te voeren. U kunt vervolgens de emulatorversie van de AIR-runtime en uw AIR-toepassing op uw emulator installeren. Houd er rekening mee dat toepassingen op een emulator doorgaans veel langzamer worden uitgevoerd dan op het werkelijke apparaat.

Een Android-emulator maken

1. De Android-SDK en het hulpprogramma AVD Manager starten:

• Bij Windows voert u het bestand SDK Setup.exe uit in de hoofdmap van de Android-SDK-directory.

• Bij Mac OS, moet u de Android-toepassing uitvoeren in de submap Tools van de Android-SDK-directory

2. Selecteer de optie Settings en selecteer de optie "Force https://".

3. Selecteer de optie Available Packages. Er moet een lijst worden weergegeven met beschikbare Android-SDK's.

4. Selecteer een compatibele Android-SDK (Android 2.3 of later) en klik op de knop Install Selected.

5. Selecteer de optie Virtual Devices en klik op de knop New.

6. Maak de volgende instellingen:

• Een naam voor het virtuele apparaat

• De doel-API, zoals Android 2.3, API-niveau 8

• Een grootte voor de SD-kaart (zoals 1024)

• Een skin (zoals Default HVGA)

7. Klik op de knop Create AVD.

Houd er rekening mee dat, afhankelijk van uw systeemconfiguratie, het maken van een virtueel apparaat enige tijd kan duren.

U kunt nu uw nieuwe virtuele apparaat starten.

1. Selecteer Virtual Device in de toepassing AVD Manager. Het virtuele apparaat dat u hierboven hebt gemaakt, moet worden vermeld.

2. Selecteer het virtuele apparaat en klik vervolgens op de starttoets.

3. Klik op de knop Launch op het volgende scherm.

Er moet een emulatorvenster op uw desktop worden geopend. Dit kan enige seconden duren. Het kan ook enige tijd duren voordat het Android-besturingssysteem wordt geïnitialiseerd. U kunt toepassingen op een emulator installeren die met apk-debug en apk-emulator zijn verpakt. Toepassingen die zijn verpakt met het doel apk werken niet op een emulator.