Hämta scenens aktuella orientering och proportioner

Orienteringen rapporteras i förhållande till enhetens normala position. På de flesta enheter finns det en tydlig, upprätt position. Den här positionen är standardorienteringen . Övriga tre orienteringar är då roterad åt vänster , roterad åt höger och upp-och-ned . Klassen StageOrientation definierar strängkonstanter som används när orienteringsvärden anges eller jämförs.

Klassen Stage definierar två egenskaper som rapporterar om orienteringen:

• Stage.deviceOrientation – Rapporterar om enhetens fysiska orientering i förhållande till standardpositionen.

Obs! deviceOrientation är inte alltid tillgängligt när programmet först startas eller när enheten ligger ned. I så fall rapporteras enhetens orientering som okänd .
  • Stage.orientation – Rapporterar om scenens orientering i förhållande till standardpositionen. När automatisk orientering är aktiverat roteras scenen i motsatt riktning som enheten för att förbli upprätt. Den högra och vänstra positionen som rapporteras av egenskapen orientation är alltså motsatserna till de som rapporteras av egenskapen deviceOrientation . Om deviceRotation till exempel rapporterar roterad åt höger rapporterar orientation i stället roterad åt vänster .

Scenens proportioner kan härledas genom att helt enkelt jämföra scenens aktuella bredd och höjd:

var aspect:String = this.stage.stageWidth >= this.stage.stageHeight ? StageAspectRatio.LANDSCAPE : StageAspectRatio.PORTRAIT;