Grunderna i Drawing API

Flash Player 9 och senare, Adobe AIR 1.0 och senare

Drawing API är namnet på den inbyggda ActionScript-funktionen som gör att du kan skapa vektorgrafik, d.v.s. linjer, kurvor, former, fyllningar och övertoningar, och visa dem på skärmen med ActionScript. Funktionen finns i klassen flash.display.Graphics. Du kan rita med ActionScript på valfri Shape-, Sprite- eller MovieClip-instans med egenskapen graphics som definieras i varje klass. (Alla dessa klassers graphics -egenskap är en instans av klassen Graphics.)

Om du precis har börjat rita med kod finns det flera metoder i klassen Graphics som gör det enkelt att rita vanliga former som cirklar, ellipser, rektanglar och rektanglar med rundade hörn. Du kan rita dem som tomma linjer eller fyllda former. Om du behöver mer avancerade funktioner innehåller klassen Graphics även metoder för att rita linjer och kvadratiska bezierkurvor, som du kan använda tillsammans med de trigonometriska funktionerna i klassen Math för att skapa de former du behöver.

Flash-körningar (till exempel Flash Player 10 och Adobe AIR 1.5 eller senare versioner) lägger till ytterligare ett rit-API som du kan använda för att skriva kod som ritar hela former med ett enda kommando. När du har lärt dig hur klassen Graphics och uppgifterna som beskrivs i ”Grunderna i Drawing API” fungerar, fortsätter du med Använda avancerat Drawing API där du får lära dig mer om funktionerna i Drawing API.

Viktiga termer och begrepp

Följande referenslista innehåller viktiga termer som du kan stöta på när du använder Drawing API:

Ankarpunkt
En av de två slutpunkterna i en kvadratisk bezierkurva.

Kontrollpunkt
Den punkt som definierar riktningen och kurvningsmängden i en kvadratisk bezierkurva. Den kurvade linjen når aldrig kontrollpunkten, men linjen kurvas som om den hade ritats mot kontrollpunkten.

Koordinatmodell
Det koordinatdiagram i ett visningsobjekt på vilket de underordnade elementen placeras.

Fyllning
Den täckande inre delen av en form som har en linje ifylld med färg, eller en hel form utan kontur.

Övertoning
En färg som består av en gradvis övergång från en färg till en eller flera andra färger (till skillnad från en heltäckande färg).

Punkt
En plats i en koordinatmodell. I det tvådimensionella koordinatsystemet som används i ActionScript, definieras en punkt genom sin position i förhållande till x- och y-axeln (punktens koordinater).

Kvadratisk bezierkurva
En typ av kurva som definieras av en viss matematisk formel. I den här typen av kurva beräknas kurvans form utifrån ankarpunkternas (kurvans slutpunkter) positioner och av en kontrollpunkt som definierar kurvans storlek och riktning.

Skala
Storleken på ett objekt i förhållande till dess ursprungliga storlek. Att skala ett objekt innebär att ändra dess storlek genom att sträcka ut eller förminska det.

Linje
En forms konturdel med en linje ifylld med färg, eller linjerna i en form som inte är ifylld.

Översätta
Att ändra en punkts koordinater från ett koordinatsystem till ett annat.

X-axel
Den vågräta axeln i det tvådimensionella koordinatsystem som används i ActionScript.

Y-axel
Den lodräta axeln i det tvådimensionella koordinatsystem som används i ActionScript.