Installation och uppdateringar

Adobe AIR 1.0 och senare

AIR-program distribueras via AIR-installationsfiler (med filtillägget air ) eller med inbyggda installationsprogram, som använder systemplattformens filformat och filtillägg. Installationsformatet för Windows är till exempel en EXE-fil, och för Android är det en APK-fil.

När Adobe AIR har installerats och en AIR-installationsfil öppnas hanteras installationsprocessen av körningsmiljön. När ett inbyggt installationsprogram används hanteras installationsprocessen av operativsystemet.

Obs! Utvecklare kan ange en version, ett programnamn och en utgivarkälla med AIR-filformatet, men det går inte att ändra det inledande arbetsflödet för programinstallation. Denna begränsning är till fördel för användare eftersom samtliga AIR-program delar en säker, stömlinjeformad och konsekvent installationsprocedur som administreras av körtiden. Om programanpassning är nödvändig, kan den genomföras när programmet startas första gången.

Installationsplats för körtiden

AIR-program med AIR-filformatet kräver att körningsmiljön ska vara installerad på datorn först, precis som SWF-filer kräver att webbläsarplugin-programmet för Flash Player ska vara installerat.

Körningsmiljön installeras på följande plats på stationära datorer:

• Mac OS: /Library/Frameworks/

• Windows®: C:\Program Files\Common Files\Adobe AIR

• Linux: /opt/Adobe AIR/

För att installera en uppdaterad version av ett program i Mac OS måste användaren ha tillräcklig behörighet för att installera i programkatalogen. I Windows och Linux måste användaren ha administrativ behörighet.

Obs! I iOS installeras AIR-miljön inte separat; varje AIR-program är ett självständigt program.

Körningsmiljön kan installeras på två sätt: med funktionen för sömlös installation (installera direkt från en webbläsare) eller via en manuell installation. AIR-program som paketeras som systemspecifika installationsprogram kan också installera AIR-miljön som en del av den normala programinstallationen. (Om du vill distribuera AIR-miljön på det här sättet måste du ha ett återdistributionsavtal med Adobe.)

Sömlös installation (körningsmiljö och program)

Funktionen för sömlös installation ger utvecklare tillgång till en strömlinjeformad installation för användare som ännu inte har installerat Adobe AIR. I den sömlösa installationsmetoden, skapar utvecklaren en SWF-fil som visar programmet för installation. När en användare klickar i SWF-filen för att installera programmet, görs ett försök att hitta körtiden. Om det inte går att hitta körtiden, installeras den. Därefter aktiveras körtiden omedelbart med installationsprocessen för utvecklarens program.

Manuell installation

Användaren kan också hämta och installera körtiden manuellt innan en AIR-fil öppnas. Utvecklaren kan sedan distribuera en AIR-fil på olika sätt (till exempel via e-post eller en HTML-länk på en webbsida). När AIR-filen öppnas, börjar körtiden bearbeta programinstallationen.

Programinstallationsflöde

Säkerhetsmodellen i AIR gör att användare kan bestämma om de ska installera ett AIR-program. AIR-installationen innebär flera förbättringar över inbyggda installationstekniker, vilket gör förtroendevalet enklare för användare:

• Körtiden tillhandahåller en konsekvent installation på alla operativsystem, även när ett AIR-program installeras från en länk i en webbläsare. De flesta inbyggda installationerna är beroende av webbläsaren eller ett annat program för att visa säkerhetsinformation, om det finns sådan över huvud taget.

• Installationen för ett AIR-program identifierar programkällan och vilka rättigheter som finns tillgängliga för programmet (om användaren tillåter att installationen fortsätter).

• Körtiden administrerar installationsprocessen för ett AIR-program. Det går inte att med ett AIR-program manipulera den installationsprocess som körtiden använder.

I regel ska en användare inte installera ett skrivbordsprogram som kommer från en källa som användaren inte litar på, eller från en som inte går att verifiera. Bevisbördan för säkerhet för inbyggda program är lika sann för AIR-program som den är för andra installerbara program.

Programmål

Installationskatalogen kan ställas in med ett av följande två alternativ:

1. Användaren anpassar målet under installationen. Programmet installeras där användaren önskar.

2. Om användaren inte ändrar installationsmålet, installeras programmet i standardsökvägen som bestäms i körtiden:

• Mac OS: ~/Applications/

• Windows XP och tidigare: C:\Program

• Windows Vista: ~/Apps/

• Linux: /opt/

Om utvecklaren anger en inställning för installFolder i programmets beskrivningsfil, installeras programmet i en undersökväg till denna katalog.

AIR-filsystemet

Installationsprocessen för AIR-program kopierar alla filer som utvecklaren har inkluderat inuti AIR-installationsfilen till användarens dator. Det installerade programmet består av:

• Windows: En katalog med alla filer som inkluderades i AIR-installationsfilen. Körtiden skapar också en exe-fil under installationen av AIR-programmet.

• Linux: En katalog med alla filer som ingår i AIR-installationsfilen. Runtime-modulen skapar även en bin-fil under installationen av AIR-programmet.

• Mac OS: En app -fil som innehåller allt innehåll i AIR-installationsfilen. Filen kan undersökas genom användning av alternativet ”Visa paketinnehåll” i Finder. Körtiden skapar app-filen som en del av installationen av AIR-programmet.

Ett AIR-program körs genom att:

• Windows: Du kör .exe-filen i installationsmappen, eller kör en genväg som motsvarar .exe-filen (som till exempel en genväg på Start-menyn eller på skrivbordet).

• Linux: Starta bin-filen i installationsmappen, välj programmet i programmenyn eller kör från ett alias eller en skrivbordsgenväg.

• Mac OS: Du kör .app-filen eller ett alias som pekar på den.

Programmets filsystem innehåller också underkataloger som är relaterade till programmets funktion. Till exempel: Information som skrivs till krypterad lokal lagring sparas i en underkatalog i en katalog som namnges efter programmets programidentifierare.

AIR-programlagring

AIR-program har rättigheter för att skriva till valfri plats på hårddisken, men utvecklare uppmuntras till att använda sökvägen app-storage:/ för lokal lagring relaterad till programmet. Filer som skrivs till app-storage:/ från ett program lagras i en standardplats beroende på användarens operativsystem.

• I Mac OS: lagringskatalogen för programmet varierar mellan olika AIR-versioner:

• AIR 3.2 och tidigare - <appData>/<appId>/Local Store/ där <appData> är användarens "inställningsmapp", vanligtvis: /Users/<user>/Library/Preferences

• AIR 3.3 och senare - <path>/Library/Application Support/<appID>/Local Store , där <path> antingen är /Users/<user>/Library/Containers/<bundle-id>/Data (i sandlådemiljö) eller /Users/<user> (vid körning utanför sandlådemiljö)

• I Windows: lagringskatalogen för ett program är <appData>\<appId>\Local Store\ , där <appData> är användarens specialmapp CSIDL_APPDATA, vanligtvis: C:\Documents and Settings\<användare>\Application Data

• I Linux: <appData>/<appID>/Local Store/ , där <appData> är /home/<användare>/.appdata

Du kan komma åt programlagringskatalogen via egenskapen air.File.applicationStorageDirectory . Du kan komma åt dess innehåll genom att använda metoden resolvePath() för klassen File. Detaljer finns under Arbeta med filsystemet .

Uppdatera Adobe AIR

När användaren installerar ett AIR-program som kräver en uppdaterad version av körtiden, installeras körtidsuppdateringen automatiskt.

Användaren måste ha administrationsbehörighet för datorn för att kunna uppdatera körtiden.

Uppdatera AIR-program

Utveckling och distribution av programvaruuppdateringar är ett av de största säkerhetsproblemen för program skrivna med inbyggd kod. API:t för AIR innehåller en mekanism för att förbättra detta: Metoden Updater.update() kan anropas vid körning för att kontrollera en fjärrplats för en AIR-fil. Om det är lämpligt att uppdatera, hämtas och installeras AIR-filen, varpå programmet startas om. Utvecklare kan använda denna klass för att tillhandahålla nya funktioner och för att svara på potentiella svagheter i säkerheten.

Klassen Updater kan bara användas för att uppdatera program som distribueras som AIR-filer. Program som distribueras som inbyggda program måste använda operativsystemets uppdateringsfunktion, om en sådan finns.

Obs! Utvecklare kan ange programmets version genom att ställa in egenskapen versionNumber i programmets beskrivningsfil.

Avinstallera ett AIR-program

Om du tar bort ett AIR-program tar du också bort alla filer i programkatalogen. Filer som programmet kan ha skrivit till utanför programkatalogen tas dock inte bort. Även om du tar bort ett AIR-program tas inte de ändringar som AIR-programmet har gjort i filer utanför programkatalogen bort.

Inställningar i Windows-registret för administratörer

I Windows kan administratörer konfigurera en dator för att förhindra (eller tillåta) installation av AIR-program och körtidsuppdateringar. Dessa inställningar görs i Windows-registret under följande nyckel: HKLM\Software\Policies\Adobe\AIR. De kan vara några av följande:

Registerinställning

Beskrivning

AppInstallDisabled

Anger att installation och avinstallation av AIR-program är tillåtet. Ange 0 för ”tillåtet” och 1 för ”ej tillåtet”.

UntrustedAppInstallDisabled

Anger att installation av icke tillförlitliga AIR-program (program som inte omfattar ett betrott certifikat) är tillåten. Ange 0 för ”tillåtet” och 1 för ”ej tillåtet”.

UpdateDisabled

Anger att det är tillåtet att uppdatera körtiden, antingen som en bakgrundsuppgift eller som en del av en explicit installation. Ange 0 för ”tillåtet” och 1 för ”ej tillåtet”.