Felsöka ett AIR-skrivbordsprogram

Om du utvecklar ditt program med en integrerad utvecklingsmiljö, som Flash Builder, Flash Professional eller Dreamweaver, är felsökningsverktygen vanligtvis inbyggda. Du kan felsöka programmet genom att helt enkelt starta det i felsökningsläge. Om du inte använder en integrerad utvecklingsmiljö med stöd för direkt felsökning kan du använda ADL (AIR Debug Launcher) och Flash Debugger (FDB) för att underlätta felsökningen av programmet.

Köra ett program med ADL

Du kan köra ett AIR-program utan att paketera och installera det med ADL. Skicka programbeskrivningsfilen till ADL som en parameter, enligt följande exempel (ActionScript-koden i programmet måste kompileras först):

adl myApplication-app.xml

ADL skriver ut trace-programsatser, körningsfel och HTML-tolkningsfel till terminalfönstret. Om en FDB-process väntar på en inkommande anslutning ansluter ADL till felsökaren.

Du kan även använda ADL för att felsöka ett AIR-program som använder ANE-tillägg. Till exempel:

adl -extdir extensionDirs myApplication-app.xml

Skriva ut trace-programsatser

Om du vill skriva ut trace-programsatser till konsolen som används för att köra ADL, lägger du till programsatsen i koden med funktionen trace() .

Obs! Om trace() -programsatserna inte visas på konsolen kontrollerar du att du inte har angett ErrorReportingEnable eller TraceOutputFileEnable i filen mm.cfg. Du hittar mer information om var den här filen finns på olika plattformar i Redigera filen mm.cfg .

ActionScript-exempel:

//ActionScript
trace("debug message");

JavaScript-exempel:

//JavaScript
air.trace("debug message");
I JavaScript-kod kan du använda funktionerna alert() och confirm() om du vill visa felsökningsmeddelanden från programmet. Dessutom skrivs radnumren för syntaxfel och alla ej infångade JavaScript-undantag till konsolen.
Obs! Du måste importera filen AIRAliases.js till sidan om du vill använda air-prefixet som visas i JavaScript-exemplet. Filen finns i katalogen frameworks i AIR SDK.

Ansluta till Flash Debugger (FDB)

Om du vill felsöka AIR-program med Flash Debugger startar du först en FDB-session och sedan programmet med hjälp av ADL.

Obs! I SWF-baserade AIR-program måste ActionScript-källfilerna kompileras med flaggan -debug . (I Flash Professional ska du markera alternativet Tillåt felsökning i dialogrutan Publiceringsinställningar.)
  1. Starta FDB. FDB-programmet finns i katalogen bin i Flex SDK-mappen.

I konsolen visas FDB-kommandotolken: <fdb>

2. Kör kommandot run : <fdb>run [Retur]

3. Starta en annan felsökningsversion av programmet i en annan kommando- eller skalkonsol:

adl myApp.xml
  4. Ange eventuellt brytpunkter med hjälp av FDB-kommandona.

5. Typ: continue [Retur]

Om ett AIR-program är SWF-baserat kontrollerar felsökaren bara exekveringen av ActionScript-kod. Om ett AIR-program är HTML-baserat kontrollerar felsökaren bara exekveringen av JavaScript-kod.

Om du vill köra ADL utan att ansluta till felsökaren inkluderar du alternativet -nodebug :

adl myApp.xml -nodebug

Om du vill visa grundläggande information om FDB-kommandon kör du kommandot help :

<fdb>help [Enter]

Information om FDB-kommandona finns i avsnittet Using the command-line debugger commands i Flex-dokumentationen.