Installera AIR och AIR-program på mobilenheter

Ditt programs slutanvändare kan installera AIR-miljön och AIR-program med hjälp av enhetens vanliga funktioner för detta.

På Android kan användarna till exempel installera program från Android Market. Om de har tillåtit installation av program från okända källor i programinställningarna kan de även installera ett program genom att klicka på en länk på en webbsida eller genom att kopiera ett programpaket till enheten och öppna det. Om en användare försöker installera ett Android-program, men inte har installerat AIR-miljön än, dirigeras de automatiskt till Market, där de kan installera miljön.

På iOS finns det två sätt att distribuera program till slutanvändare. Den främsta distributionskanalen är Apple App Store. Du kan också använda ad hoc-distribution för att låta ett begränsat antal användare installera ditt program utan att gå via Apple App Store.

Installera AIR-miljön och AIR-program för utveckling

Eftersom AIR-program på mobilenheter installeras som systemspecifika paket kan du använda de vanliga plattformsfunktionerna för att installera program för testning. Om det stöds kan du använda ADT-kommandon för att installera AIR-miljön och AIR-program. Detta stöds för tillfället på Android.

På iOS kan du installera program för testning med iTunes. Testprogram måste signeras med ett kodsigneringscertifikat från Apple, som utfärdats särskilt för programutveckling, och paketeras med en provisioneringsprofil för utveckling. Ett AIR-program är ett självständigt paket på iOS. Ingen separat körningsmiljö används.

Installera AIR-program med ADT

När du utvecklar AIR-program kan du använda ADT för att installera och avinstallera både miljön och dina program. (Den integrerade utvecklingsmiljön kan även innehålla dessa kommandon, och då behöver du inte köra ADT själv.)

Du kan installera AIR-miljön på en enhet eller emulator med ADT-verktyget i AIR. Den SDK som gäller för enheten måste vara installerad. Använd kommandot -installRuntime :

adt -installRuntime -platform android -device deviceID -package path-to-runtime

Om parametern -package inte anges väljs lämpligt miljöpaket för enheten eller emulatorn från de som är tillgängliga i den installerade versionen av AIR SDK.

Om du vill installera ett AIR-program på Android eller iOS (AIR 3.4 eller senare) använder du kommandot -installApp :

adt -installApp -platform android -device deviceID -package path-to-app

Det värde som anges för argumentet -platform bör matcha den enhet på vilken du installerar.

Obs! Befintliga versioner av AIR-miljön eller AIR-programmet måste tas bort innan du installerar om.

Installera AIR-program på iOS-enheter via iTunes

Så här installerar du ett AIR-program på en iOS-enhet för testning:

1. Öppna iTunes-programmet.

2. Om du inte redan har gjort det ska du lägga till provisioneringsprofilen för programmet i iTunes. Välj Arkiv > Lägg till i biblioteket i iTunes. Välj sedan filen med provisioneringsprofilen (med filtypen mobileprovision).

3. I vissa versioner av iTunes ersätts inte programmet om samma version av programmet redan finns installerat. I så fall tar du bort programmet från din enhet och från listan över program i iTunes.

4. Dubbelklicka på IPA-filen för programmet. Den bör visas i listan med program på iTunes.

5. Anslut enheten till USB-porten på datorn.

6. Kontrollera programfliken för enheten i iTunes och att programmet är markerat i listan över program som ska installeras.

7. Markera enheten i den vänstra listan i iTunes-programmet. Klicka sedan på Synkronisera. När synkroniseringen är slutförd visas programmet Hello World i din iPhone.

Om den nya versionen inte har installerats tar du bort programmet från enheten och från listan över program i iTunes och upprepar sedan proceduren. Detta kan bero på att den installerade versionen använder samma program-ID och version.

Köra AIR-program på en enhet

Du kan starta installerade AIR-program med enhetens användargränssnitt. Om det stöds kan du även fjärrstarta program med ADT-verktyget i AIR:

adt -launchApp -platform android -device deviceID -appid applicationID

Värdet för argumentet -appid måste vara AIR-program-ID:t för det AIR-program som ska startas. Använd det värde som anges i AIR-programbeskrivningen (utan det air. -prefix som läggs till under paketering).

Om bara en enhet eller emulator är ansluten och igång kan du utelämna flaggan -device . Det värde som anges för argumentet -platform bör matcha den enhet på vilken du installerar. För tillfället är android det enda värde som stöds.

Ta bort AIR-miljön och AIR-program

Du kan använda enhetens vanliga funktioner för borttagning av program. Om det stöds kan du även använda ADT-verktyget i AIR för att ta bort AIR-miljön och AIR-program. Ta bort miljön med kommandot -uninstallRuntime :

adt -uninstallRuntime -platform android -device deviceID

Avinstallera ett program med kommandot -uninstallApp :

adt -uninstallApp -platform android -device deviceID -appid applicationID

Om bara en enhet eller emulator är ansluten och igång kan du utelämna flaggan -device . Det värde som anges för argumentet -platform bör matcha den enhet på vilken du installerar. För tillfället är android det enda värde som stöds.

Konfigurera en emulator

Om du vill köra ditt AIR-program på en enhetsemulator måste du vanligen använda enhetens SDK för att skapa och köra en emulatorinstans på utvecklingsdatorn. Sedan kan du installera emulatorversionen av AIR-miljön och ditt AIR-program på emulatorn. Tänk på att program på en emulator oftast körs betydligt långsammare än på en riktig enhet.

Skapa en Android-emulator

1. Starta Android SDK och AVD Manager-programmet:

• På Windows kör du SDK-filen Setup.exe i rotkatalogen för Android SDK.

• På Mac OS kör du android-programmet i underkatalogen tools i Android SDK-katalogen.

2. Välj alternativet Settings och markera alternativet "Force https://".

3. Markera alternativet Available Packages. Det bör nu visas en lista med tillgängliga SDK:er för Android.

4. Välj en kompatibel Android SDK (Android 2.3 eller senare) och klicka på knappen Install Selected.

5. Markera alternativet Virtual Devices och klicka på knappen New.

6. Ange följande inställningar:

• Namn på den virtuella enheten

• Mål-API, t.ex. Android 2.3, API-nivå 8

• Storlek på SD-kortet (t.ex. 1 024)

• Skal (t.ex. standard-HVGA)

7. Klicka på knappen Create AVD.

Det kan ta en stund att skapa den virtuella enheten beroende på systemets konfiguration.

Nu kan du starta den nya virtuella enheten.

1. Välj Virtual Device i programmet AVD Manager. Den virtuella enhet du skapade bör finnas med i listan.

2. Välj virtuell enhet och klicka på knappen Start.

3. Klicka på knappen Launch i nästa fönster.

Ett emulatorfönster bör nu öppnas på skrivbordet. Det kan ta några sekunder. Det kan också ta en liten stund för Android-operativsystemet att initieras. Du kan installera program som paketerats med målen apk-debug och apk-emulator på en emulator. Program som paketerats med målet apk fungerar inte på en emulator.