Distribuera AIR-paket för stationära datorer

AIR-program kan distribueras som AIR-paket, som innehåller programkoden och alla resurser. Du kan distribuera det här paketet på något av de vanliga sätten, till exempel via nedladdning, e-post eller ett fysiskt medium som CD-ROM. Användarna kan installera programmet genom att dubbelklicka på AIR-filen. Du kan använda webbläsar-API:t för AIR (ett webbaserat ActionScript-bibliotek) för att låta användarna installera ditt AIR-program (och Adobe® AIR®, vid behov) genom att klicka på en länk på en webbsida.

AIR-program kan också paketeras och distribueras som systemspecifika installationsprogram (d.v.s. som EXE-filer på Windows, DMG-filer på Mac och DEB- eller RPM-filer på Linux). Dessa installationspaket kan distribueras och installeras i enlighet med relevanta plattformskonventioner. När du distribuerar ditt program som ett sådant systempaket förlorar du en del av fördelarna med AIR-filformatet. Det innebär att det inte längre går att använda en och samma installationsfil för de flesta plattformar, och det går inte heller att använda AIR-uppdateringsramverket eller webbläsar-API:t för AIR.

Installera och köra ett AIR-program på skrivbordet

Du kan skicka en AIR-fil till mottagaren. Du kan till exempel skicka AIR-filen som en e-postbilaga eller som en länk på en webbsida.

När användaren hämtar AIR-programmet installerar användarna det genom att följa instruktionerna nedan:

1. Dubbelklicka på AIR-filen.

Adobe AIR måste vara installerat på datorn.

2. Låt standardinställningarna vara markerade i installationsfönstret och klicka sedan på Fortsätt.

I Windows gör AIR följande automatiskt:

• Installerar programmet i katalogen Program

• Skapar en genväg till programmet på skrivbordet

• Skapar en genväg på Start-menyn

• Lägger till en post för programmet i Lägg till/ta bort program på Kontrollpanelen

I Mac OS läggs programmet som standard till i katalogen Applications.

Om programmet redan är installerat får användaren möjlighet att öppna den befintliga versionen av programmet eller uppdatera till versionen i den AIR-fil som hämtas. Installationsprogrammet identifierar programmet utifrån det program-ID och utgivar-ID som finns i AIR-filen.

3. Klicka på Slutför när installationen är klar.

För att installera en uppdaterad version av ett program i Mac OS måste användaren ha tillräcklig behörighet för att installera i programkatalogen. I Windows och Linux måste en användare ha administrativ behörighet.

Ett program kan också installera en ny version via ActionScript eller JavaScript. Mer information finns i Uppdatera AIR-program .

När AIR-programmet har installerats dubbelklickar användaren på programikonen för att starta det, som ett vanligt program på skrivbordet.

• I Windows ska användaren dubbelklicka på programmets ikon (som installeras på skrivbordet eller i en mapp) eller välja programmet på Start-menyn.

• I Linux dubbelklickar du på programmets ikon (som finns på skrivbordet eller i en mapp) eller väljer programmet på programmenyn.

• I Mac OS ska användaren dubbelklicka på programmet i mappen där det installeras. Standardinstallationskatalogen är /Applications.

Obs! Endast AIR-program utvecklade för AIR 2.6 eller tidigare kan installeras i Linux.

Med AIR-funktionen sömlös installation kan en användare installera ett AIR-program genom att klicka på en länk på en webbsida. Med AIR-funktionen webbläsaranrop kan en användare köra ett AIR-program genom att klicka på en länk på en webbsida. Dessa funktioner beskrivs i följande avsnitt.

Installera och köra AIR-skrivbordsprogram från en webbsida

Med webbläsar-API:t för AIR kan du installera och köra AIR-program från en webbsida. Webbläsar-API:t för AIR finns i ett SWF-bibliotek, air.swf , som hanteras av Adobe. AIR SDK innehåller ett exempelprogram på badge-installation, som använder det här biblioteket för att installera, uppdatera eller starta ett AIR-program (och vid behov körningsmiljön). Du kan ändra detta exempelprogram eller skapa ett eget badge-webbprogram som använder air.swf-biblioteket direkt online.

Alla AIR-program kan installeras via en badge-installation i webbläsaren. Men det är bara program med elementet <allowBrowserInvocation>true</allowBrowserInvocation> i programbeskrivningsfilen som kan startas av ett badge-webbprogram.

Företagsdistribution på stationära datorer

IT-administratörer kan installera Adobe AIR-körningsversionen och AIR-programmen i tyst läge (utan användaråtgärder) med standarddistributionsverktygen för skrivbordet. IT-administratörer kan göra följande:

• Tyst installera Adobe AIR-körningsversionen med verktyg som Microsoft SMS, IBM Tivoli eller något annat utvecklingsverktyg som medger tysta installationer via en startfunktion

• Tyst installera AIR-programmet med samma verktyg som används för att distribuera körningsversionen

Mer information finns i Administratörshandboken för Adobe AIR (http://www.adobe.com/go/learn_air_admin_guide_se).

Installationsloggar på stationära datorer

Installationsloggar registreras när själva AIR-körtidsmodulen eller ett AIR-program installeras. Du kan studera loggfilerna för att fastställa orsaken till eventuella installations- eller uppdateringsfel som inträffar.

Loggfilerna skapas på följande platser:

• Mac: standardsystemloggen ( /private/var/log/system.log )

Du kan visa systemloggen på Mac genom att öppna Systemmeddelanden (finns i mappen Verktygsprogram).

• Windows XP: C:\Dokument och inställningar\<användarnamn>\Lokala inställningar\Programdata\Adobe\AIR\logs\Install.log

• Windows Vista, Windows 7: C:\Användare\<användarnamn>\AppData\Local\Adobe\AIR\logs\Install.log

• Linux: /home/<användarnamn>/.appdata/Adobe/AIR/Logs/Install.log

Obs! Dessa loggfiler skapades inte i AIR-versioner före AIR 2.