Paketera ett låst miljöpaket för stationära datorer

Ett låst miljöpaket är ett paket som innehåller programkod samt en speciell version av miljön. Den här typen av programpaket använder paketerade miljöer i stället för delade miljöer, som används på andra ställen i användarens dator.

Paketet som skapas är i Windows en mapp med programfiler och i Mac OS ett .app-paket. Du måste skapa paketet för ett speciellt operativsystem medan du kör operativsystemet. (En virtuell motor som exempelvis VMWare, kan användas för att köra flera operativsystem på en dator.)

Programmet kan köras från den mappen eller paketet utan att först installeras.

Fördelar

• Skapar ett självständigt program

• Ingen internetåtkomst krävs för installationen

• Programmet är isolerat från uppdateringskörningar

• Företag kan certifiera specifika program- och miljökombinationer

• Stöd för den traditionella programdistributionsmodellen

• Ingen speciell nydistribution av miljön krävs

• NativeProcess-API kan används

• ANE-tillägg kan användas

• Funktionen File.openWithDefaultApplication() kan användas utan restriktioner

• Kan köras från ett USB-minne eller en optisk skiva utan installation

Nackdelar

• Allvarliga säkerhetskorrigeringar är inte automatiskt tillgängliga för användare när Adobe publicerar en säkerhetsuppdatering

• Filformatet .air kan inte användas

• Du måste kanske skapa ett eget installationsprogram

• AIR-uppdaterings-API och ramverk stöds inte

• Webbläsar-API:n för AIR som används för att installera och starta ett AIR-program från en webbsida stöds inte

• I Windows måste filregistreringen hanteras i installationsprogrammet

• Kräver större utrymme för program på disken

Skapa ett låst miljöpaket för Windows

Om du vill skapa ett låst miljöpaket för Windows, måste du paketera programmet medan du kör operativsystemet Windows. Paketera programmen med ADT-målet bundle :

adt -package
    -keystore ..\cert.p12 -storetype pkcs12
    -target bundle
    myApp
    myApp-app.xml
    myApp.swf icons resources

Med detta kommando skapas paketet i en katalog med namnet myApp. Katalogen innehåller filerna för programmet samt miljöfilerna. Du kan köra programmet direkt från mappen. Om du emellertid vill skapa en post för en programmeny, registrera filtyper eller URI-schemahanterare, måste du skapa ett installationsprogram som ställer in de begärda registerposterna. I AIR SDK inkluderas inte verktyg för att skapa sådana installationsprogram, men det finns fler alternativ från tredjpartsleverantörer, både kommersiella och gratis installationsverktyg med öppen källkod.

Genom att ange ytterligare en uppsättning av signeringsalternativ efter posten -target bundle på kommandoraden, kan du signera den systemspecifika körbara filen i Windows. Dessa signeringsalternativ identifierar den privata nyckeln och associerade certifikat som ska användas när den systemspecifika Windows-signaturen tillämpas. (Ett AIR-kodsigneringscertifikat kan användas.) Endast den primära körbara filen signeras. Eventuella ytterligare körbara filer, som är paketerade i programmet, signeras inte med den här processen.

Filtypsassociering

Om du vill associera ditt program med offentliga eller egna filtyper i Windows, måste du i installationsprogrammet ange de korrekta registerposterna. Filtyperna ska dessutom uppges i elementet fileTypes i programbeskrivningsfilen.

Mer information om filtyper i Windows finns på MSDN Library: File Types and File Associations

Registrering av URI-hanterare

För att ditt program ska öppna ett URL med ett givet URI-schema måste installationsprogrammet ställa in de nödvändiga registerposterna.

Mer information om hur program ska registreras för att hantera ett URI-schema finns på MSDN Library: Registering an Application to a URL Protocol

Skapa ett låst miljöpaket för Mac OS X

Om du vill skapa ett låst miljöpaket för Mac OS X, måste du paketera programmet medan du kör operativsystemet Macintosh. Paketera programmen med ADT-målet bundle :

adt -package
    -keystore ../cert.p12 -storetype pkcs12
    -target bundle
    myApp.app
    myApp-app.xml
    myApp.swf icons resources

Med detta kommando skapas programpaketet myApp.app. Paketet innehåller filerna för programmet samt miljöfilerna. Du kör programmet genom att dubbelklicka på ikonen myApp.app och installerar det genom att dra det till en lämplig plats, till exempel programmappen. Du måste emellertid, för att registrera filtyper eller hanterare för URI-scheman, redigera filen för egenskapslistan i programpaketet.

För distributionen kan du skapa en .dmg.fil (Disk Image File). I Adobe AIR SDK finns inte verktyg för att skapa en dmg-fil för ett låst miljöpaket.

Filtypsassociering

Om du vill associera ditt program med offentliga eller egna filtyper på Mac OS X, måste du redigera filen info.plist i paketet för att ställa in egenskapen CFBundleDocumentTypes. Se Mac OS X Developer Library: Information Property List Key Reference, CFBundleURLTypes .

Registrering av URI-hanterare

För att programmet ska kunna öppna ett URL med ett givet URI-schema, måste du redigera filen info.plist i paketet för att ställa in egenskapen CFBundleURLTypes. Se Mac OS X Developer Library: Information Property List Key Reference, CFBundleDocumentTypes .