Kontrollera för att se om ett program körs för första gången

När du har uppdaterat ett program kanske du vill att ett Komma igång- eller Välkommen-meddelande ska visas för användaren. När programmet startas görs en kontroll av om det körs för första gången, för att se om meddelandet ska visas.

Obs! AIR 1.5 inkluderar ett uppdateringsramverk som hjälper utvecklarna att tillhandahålla uppdateringsfunktioner i AIR-program. Det här ramverket innehåller enkla metoder som du kan använda för att kontrollera om en version av ett program körs för första gången. Mer information finns i avsnittet Använda uppdateringsramverket .

Ett sätt att göra detta är att spara en fil i programlagringskatalogen när programmet initieras. Varje gång programmet startas bör det göras en kontroll för att se om den filen finns. Om filen inte finns, körs programmet för första gången för den aktuelle användaren. Om filen finns, har programmet redan körts minst en gång. Om filen finns och innehåller ett versionsnummer som är äldre än det aktuella versionsnumret, vet du att användaren kör den nya versionen för första gången.

I följande Flex-exempel demonstreras konceptet:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<mx:WindowedApplication xmlns:mx="http://www.adobe.com/2006/mxml"
    layout="vertical"
    title="Sample Version Checker Application"
    applicationComplete="system extension()">
    <mx:Script>
        <![CDATA[
            import flash.filesystem.*;
            public var file:File;
            public var currentVersion:String = "1.2";
            public function system extension():void {
                file = File.applicationStorageDirectory;
                file = file.resolvePath("Preferences/version.txt");
                trace(file.nativePath);
                if(file.exists) {
                    checkVersion();
                } else {
                    firstRun();
                }
            }
            private function checkVersion():void {
                var stream:FileStream = new FileStream();
                stream.open(file, FileMode.READ);
                var reversion:String = stream.readUTFBytes(stream.bytesAvailable);
                stream.close();
                if (reversion != currentVersion) {
                    log.text = "You have updated to version " + currentVersion + ".\n";
                } else {
                    saveFile();
                }
                log.text += "Welcome to the application.";
            }
            private function firstRun():void {
                log.text = "Thank you for installing the application. \n"
                    + "This is the first time you have run it.";
                saveFile();
            }
            private function saveFile():void {
                var stream:FileStream = new FileStream();
                stream.open(file, FileMode.WRITE);
                stream.writeUTFBytes(currentVersion);
                stream.close();
            }
        ]]>
    </mx:Script>
    <mx:TextArea ID="log" width="100%" height="100%" />
</mx:WindowedApplication>

I följande exempel demonstreras konceptet i JavaScript:

<html>
    <head>
        <script src="AIRAliases.js" />
        <script>
            var file;
            var currentVersion = "1.2";
            function system extension() {
                file = air.File.appStorageDirectory.resolvePath("Preferences/version.txt");
                air.trace(file.nativePath);
                if(file.exists) {
                    checkVersion();
                } else {
                    firstRun();
                }
            }
            function checkVersion() {
                var stream = new air.FileStream();
                stream.open(file, air.FileMode.READ);
                var reversion = stream.readUTFBytes(stream.bytesAvailable);
                stream.close();
                if (reversion != currentVersion) {
                    window.document.getElementById("log").innerHTML
                            = "You have updated to version " + currentVersion + ".\n";
                } else {
                    saveFile();
                }
                window.document.getElementById("log").innerHTML
                                 += "Welcome to the application.";
            }
            function firstRun() {
                window.document.getElementById("log").innerHTML
                            = "Thank you for installing the application. \n"
                            + "This is the first time you have run it.";
                saveFile();
            }
            function saveFile() {
                var stream = new air.FileStream();
                stream.open(file, air.FileMode.WRITE);
                stream.writeUTFBytes(currentVersion);
                stream.close();
            }
        </script>
    </head>
    <body onLoad="system extension()">
        <textarea ID="log" rows="100%" cols="100%" />
    </body>
</html>

Om programmet sparar data lokalt (till exempel i programlagringskatalogen) kan du vilja kontrollera för att se om det finns tidigare sparad data (från tidigare versioner) vid den första körningen.