Toepassingspictogrammen

In de volgende tabel worden de pictogramafmetingen weergegeven die elk mobiel platform worden gebruikt:

Pictogramafmeting

Platform

29 x 29

iOS

36 x 36

Android

40 x 40

iOS

48 x 48

Android, iOS

50 x 50

iOS

57 x 57

iOS

58 x 58

iOS

60 x 60

iOS

72 x 72

Android, iOS

75x75

iOS

76 x 76

iOS

80 x 80

iOS

87x87

iOS

96 x 96

Android

100 x 100

iOS

114x114

iOS

120 x 120

iOS

144x144

Android, iOS

152 x 152

iOS

167 x 167

iOS

180 x 180

iOS

192 x 192

Android

512 x 512

Android, iOS

1024x1024

iOS

Geef het pad naar de pictogrambestanden op in het pictogramelement van het descriptorbestand van de toepassing:

<icon>
                        <image36x36>assets/icon36.png</image36x36>
                        <image48x48>assets/icon48.png</image48x48>
                        <image72x72>assets/icon72.png</image72x72>
                        </icon>

Als u geen pictogram van een bepaalde grootte aanlevert, wordt de volgende grootte gebruikt en wordt de afbeelding passend gemaakt.

Pictogrammen bij Android

Bij Android worden de pictogrammen die worden opgegeven in de toepassingsdescriptor, gebruikt als het opstartpictogram. Het opstartpictogram dient te worden geleverd als een aantal PNG-afbeeldingen van 36 x 36, 48 x 48, 72 x 72, 96 x 96, 144 x 144 en 192 x 192 pixels. De pictogramafmetingen worden gebruikt voor schermen met respectievelijk lage dichtheid, normale dichtheid en hoge dichtheid.

Ontwikkelaars moeten het pictogram van 512 x 512 pixels indienen op het moment dat de app bij Google Play Store wordt ingediend.

Pictogrammen voor iOS

De pictogrammen die in de toepassingsdescriptor worden gedefinieerd, worden op de volgende plaatsen gebruikt voor een iOS-toepassing:

• Een pictogram van 29 bij 29 pixels: Spotlight-zoekpictogram voor iPhones/iPods met lagere resolutie en Settings-pictogram voor iPads met lagere resolutie.

• Een pictogram van 40 bij 40 pixels: Spotlight-zoekpictogram voor iPads met lagere resolutie.

• Een pictogram van 48 bij 48 pixels: AIR voegt een rand toe aan deze afbeelding en gebruikt deze als pictogram van 50 bij 50 voor een Spotlight-zoekopdracht op iPads met lagere resolutie.

• Een pictogram van 50 bij 50 pixels: Spotlight-zoekopdracht voor iPads met lagere resolutie.

• Een pictogram van 57 bij 57 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods met lagere resolutie.

• Een pictogram van 58 bij 58 pixels: Spotlight-pictogram voor iPhones/iPods met netvliesweergave en Settings-pictogram voor iPads met netvliesweergave.

• Een pictogram van 60 bij 60 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods met lagere resolutie.

• Een pictogram van 72 bij 72 pixels (optioneel): toepassingspictogram voor iPad's met lagere resolutie.

• Een pictogram van 76 bij 76 pixels (optioneel): toepassingspictogram voor iPad's met lagere resolutie.

• Een pictogram van 80 bij 80 pixels: Spotlight-zoekpictogram voor iPhones/iPods/iPads met hogere resolutie.

• Een pictogram van 100 bij 100 pixels: Spotlight-zoekopdracht voor iPads met netvliesweergave.

• Een pictogram van 114 bij 114 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods met netvliesweergave.

• Een pictogram van 120 bij 120 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods met hogere resolutie.

• Een pictogram van 152 bij 152 pixels: toepassingspictogram voor iPads met hogere resolutie.

• Een pictogram van 167 bij 167 pixels: toepassingspictogram voor iPad Pro met hogere resolutie.

• Een pictogram van 512 bij 512 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods/iPads met lagere resolutie. iTunes geeft dit pictogram weer. Het PNG-bestand van 512 bij 512 pixels wordt alleen gebruikt om de ontwikkelversies van uw toepassing te testen. Wanneer u de definitieve versie van uw toepassing indient bij Apple App Store, moet u deze afbeelding afzonderlijk meeleveren als JPG-bestand. De afbeelding wordt niet opgenomen in het IPA-bestand.

• Een pictogram van 1024 bij 1024 pixels: toepassingspictogram voor iPhones/iPods/iPads met netvliesweergave.

Bij iOS wordt aan het pictogram een schittereffect toegevoegd. U hoeft het effect niet toe te passen op de bronafbeelding. Als u dit standaardschittereffect wilt verwijderen, voegt u het volgende toe aan het element InfoAdditions in het descriptorbestand van de toepassing:

<InfoAdditions>
                                <![CDATA[
                                <key>UIPrerenderedIcon</key>
                                <true/>
                                ]]>
                                </InfoAdditions>
Opmerking: op iOS worden toepassingsmetagegevens ingevoegd als PNG-metagegevens in de toepassingspictogrammen, zodat Adobe het aantal in de Apple iOS App Store beschikbare AIR-toepassingen, kan opvolgen. Als u niet wilt dat uw toepassing vanwege deze pictogrammetagegevens wordt geïdentificeerd als een AIR-toepassing, moet u het IPA-bestand uitpakken, de pictogrammetagegevens verwijderen en de toepassing opnieuw verpakken. Deze procedure wordt beschreven in het artikel Opt-out van AIR-toepassingsanalyse voor iOS .

iOS-opstartafbeeldingen

Naast toepassingspictogrammen dient u ook minstens één opstartafbeelding met de naam Default.png te verschaffen. U kunt desgewenst aparte opstartafbeeldingen opnemen voor verschillende opstartoriëntaties, resoluties (inclusief Retina Display met hoge resolutie en een hoogte-breedteverhouding van 16:9) en apparaten. U kunt ook verschillende opstartafbeeldingen opnemen die moeten worden gebruikt wanneer de toepassing wordt aangeroepen via een URL.

Er wordt niet naar opstartbestanden verwezen in het descriptorbestand van de toepassing. Deze bestanden moeten in de hoofdmap van de toepassing worden geplaatst. (Plaats de bestanden niet in een submap.)

Schema voor bestandsnaamgeving

Geef de afbeelding een naam op basis van het volgende schema:

basename + screen size modifier + urischeme + orientation + scale + device + .png

Het deel basename van de bestandsnaam is het enige verplichte gedeelte. U geeft of Default (met een hoofdletter D) op of de naam met de sleutel UILaunchImageFile in het InfoAdditions -element in het descriptorbestand van de toepassing.

Het gedeelte screen size modifier (schermgrootteaanpassing) duidt de grootte van het scherm aan als deze niet tot een van de standaardschermgrootten behoort. Deze aanpassing is alleen van toepassing op iPhone en iPod Touch-modellen met schermen met een hoogte-breedteverhouding van 16:9 zoals de iPhone 5 en iPod Touch (vijfde generatie). De enige ondersteunde waarde voor deze aanpassing is -568h . Omdat deze apparaten ondersteuning bieden voor schermen met hoge resolutie (en Retina Display-functie), wordt deze schermgrootteaanpassing altijd gebruikt met een afbeelding die ook de scale modifier (of schalingsoptie) @2x bezit. De volledige naam voor de standaardopstartafbeelding voor deze apparaten is Default-568h@2x.png .

Het gedeelte urischeme is de tekenreeks waarmee het URI-schema wordt geïdentificeerd. Dit gedeelte is alleen van toepassing als uw toepassing een of meer aangepaste URL-schema's ondersteunt. Als uw toepassing bijvoorbeeld kan worden aangeroepen via een koppeling zoals example://foo , gebruikt u -example als het schemagedeelte van de bestandsnaam van de opstartafbeelding.

Het gedeelte orientation biedt een manier om meerdere opstartafbeeldingen op te geven die kunnen worden gebruikt afhankelijk van de apparaatoriëntatie wanneer de toepassing wordt gestart. Dit gedeelte is alleen van toepassing op afbeeldingen voor iPad-toepassingen. Het kan een van de volgende waarden zijn waarmee de oriëntatie van het apparaat tijdens het starten van de toepassing wordt bepaald:

• -Portrait

• -PortraitUpsideDown

• -Landscape

• -LandscapeLeft

• -LandscapeRight

Het scale -gedeelte is @2x (voor iPhone 4, iPhone 5 en iPhone 6), of @3x (voor iPhone 6 plus) voor de opstartafbeeldingen voor schermen met hoge resolutie (retina). (Laat het scale-gedeelte helemaal weg voor afbeeldingen die zijn bedoeld voor schermen met standaardresolutie.) Voor opstartafbeeldingen voor grotere apparaten zoals iPhone 5 en iPod Touch (vijfde generatie) moet u ook de schermgrootteaanpassing -528h opgeven na het gedeelte basename en voor elk ander gedeelte.

Het gedeelte device wordt gebruikt om opstartafbeeldingen voor handheldapparaten en telefoons aan te duiden. Dit gedeelte wordt gebruikt wanneer uw toepassing een universele toepassing is die zowel handheldapparaten als tablets met één binaire toepassingsoperator ondersteunt. De mogelijk waarde moet ofwel ~ipad of ~iphone zijn (zowel voor iPhone als voor iPod Touch).

Voor iPhone kunt u alleen afbeeldingen met de hoogte-breedteverhouding Staand opnemen. In het geval van iPhone 6 plus kunnen liggende afbeeldingen ook worden toegevoegd. Gebruik afbeeldingen met 320 x 480 pixels voor apparaten met een standaardresolutie, afbeeldingen met 640 x 960 pixels voor apparaten met een hoge resolutie en afbeeldingen met 640 x 1136 pixels voor apparaten met een hoogte-breedteverhouding van 16:9 zoals iPhone 5 en iPod Touch (vijfde generatie).

Voor de iPad kunt u als volgt afbeeldingen opnemen:

• AIR 3.3 of lager — Afbeeldingen die niet het volledige scherm beslaan: zowel met de oriëntatie Landschap (1024 x 748 voor normale resolutie, 2048 x 1496 voor hoge resolutie) als Staand (768 x 1004 voor normale resolutie, 1536 x 2008 voor hoge resolutie).

• AIR 3.4 en hoger — Afbeeldingen die het volledige scherm beslaan: zowel met de oriëntatie Landschap (1024 x 768 voor normale resolutie, 2048 x 1536 voor hoge resolutie) als Staand (768 x 1024 voor normale resolutie, 1536 x 2048 voor hoge resolutie). Opmerking: wanneer u een volledige-schermafbeelding inpakt voor een toepassing die niet op het volledige scherm wordt weergegeven, worden de bovenste 20 pixels (bovenste 40 pixels bij hoge resolutie) overlapt door de statusbalk. Zorg er dus voor dat er in dit gebied geen belangrijke informatie wordt weergegeven.

Voorbeelden

In de volgende tabel ziet u voorbeelden van opstartafbeeldingen die u kunt opnemen in een hypothetische toepassing met ondersteuning voor het grootst mogelijke bereik apparaten en oriëntaties en die kan worden gestart met URL's die gebruikmaken van het schema example:// :

Bestandsnaam

Formaat afbeelding

Gebruik

320 x 480

iPhone, standaardresolutie

640 x 960

iPhone, hoge resolutie

640 x 1136

iPhone, hoge resolutie, hoogte-breedteverhouding van 16:9

768 x 1004 (AIR 3.3 of eerder)

768 x 1024 (AIR 3.4 of hoger)

iPad, oriëntatie Staand

1536 x 2008 (AIR 3.3 of eerder)

1536 x 2048 (AIR 3.4 of hoger)

iPad, hoge resolutie, oriëntatie staand

768 x 1004 (AIR 3.3 of eerder)768 x 1024 (AIR 3.4 of hoger)

iPad, oriëntatie Staand - omgekeerd

1536 x 2008 (AIR 3.3 of eerder) 1536 x 2048 (AIR 3.4 of hoger)

iPad, hoge resolutie, oriëntatie staand ondersteboven

1024 x 768

iPad, oriëntatie Liggend - links

2048 x 1536

iPad, hoge resolutie, oriëntatie links liggend

1024 x 768

iPad, oriëntatie Liggend - rechts

2048 x 1536

iPad, hoge resolutie, oriëntatie rechts liggend

320 x 480

example://-URL op standaard iPhone

640 x 960

example://-URL op iPhone met hoge resolutie

768 x 1004

example://-URL op iPad in oriëntatie Staand

1024 x 768

example://-URL op iPad in oriëntatie Liggend

Dit voorbeeld illustreert slechts één mogelijke aanpak. U kunt bijvoorbeeld de afbeelding Default.png gebruiken voor de iPad en met Default~iphone.png en Default@2x~iphone.png specifieke opstartafbeeldingen opgeven voor de iPhone en de iPod.

Zie ook

Programmeringsgids voor iOS-toepassingen: opstartafbeeldingen voor toepassingen

Opstartafbeeldingen die moeten worden ingepakt voor iOS-apparaten

Apparaten

Resolutie (pixels)

De naam van de opstartafbeelding

Oriëntatie

iPhones

iPhone 4 (zonder retina)

640 x 960

Portrait

iPhone 4, 4s

640 x 960

Portrait

iPhone 5, 5c, 5s

640 x 1136

Portrait

iPhone6, iPhone 7

750 x 1334

Portrait

iPhone6+, iPhone 7+

1242 x 2208

Portrait

iPhone6+, iPhone 7+

2208 x 1242

Landscape

iPads

iPad 1, 2

768 x 1024

Portrait

iPad 1, 2

768 x 1024

Portrait, ondersteboven

iPad 1, 2

1024 x 768

Liggend, links

iPad 1, 2

1024 x 768

Liggend, rechts

iPad 3, Air

1536 x 2048

Portrait

iPad 3, Air

1536 x 2048

Portrait, ondersteboven

iPad 3, Air

2048 x 1536

Liggend, links

iPad 3, Air

2048 x 1536

Liggend, rechts

iPad Pro

2048 x 2732

Portrait

iPad Pro

2732 x 2048

Landscape

Richtlijnen voor illustraties

U kunt elke gewenste afbeelding als opstartafbeelding gebruiken, zo lang de afbeelding maar de juiste afmetingen heeft. Het is echter vaak het beste als de afbeelding overeenkomt met de beginstatus van uw toepassing. U kunt een opstartafbeelding maken door een screenshot te maken van het opstartscherm van uw toepassing:

1. Open uw toepassing op het iOS-apparaat. Wanneer het eerste scherm van de gebruikersinterface verschijnt, drukt u op de thuisknop en houdt u deze knop ingedrukt (onder het scherm). Terwijl u de thuisknop houdt ingedrukt, drukt u op de knop voor de sluimerstand boven aan het apparaat. Zo maakt u een schermafbeelding en verzendt u de afbeelding naar het Filmrol-album.

2. Breng de afbeelding over naar uw ontwikkelcomputer door deze over te brengen van de iPhone of door een andere toepassing voor het overbrengen van foto's te gebruiken.

Plaats geen tekst in de opstartafbeelding als de toepassing in meerdere talen wordt vertaald. De opstartafbeelding is een statisch bestand, dus de tekst zou dan niet overeenkomen met de andere talen.

Zie ook

iOS-richtlijnen voor menselijke interface: opstartafbeeldingen