Upplevda prestanda jämfört med verkliga prestanda

De som till sist avgör om programmet fungerar bra är användarna. Utvecklare kan mäta programmets prestanda i termer om hur lång tid det tar att utföra vissa åtgärder eller hur många objektinstanser som skapas. Sådana mätdata är dock inte relevanta för slutanvändarna. Ibland mäter användare prestandan med andra kriterier. Körs t.ex. programmet snabbt och jämnt och reagerar det snabbt på indata? Inverkar det negativt på systemets prestanda? Du kan mäta upplevda prestanda genom att ställa följande frågor till dig själv:

• Fungerar animeringarna jämnt eller ryckigt?

• Körs videoinnehåll jämnt eller ryckigt?

• Spelas videoklipp upp kontinuerligt eller stannar de och fortsätter igen?

• Flimrar eller töms fönstret under längre åtgärder?

• När jag skriver text, håller textinmatningen takten eller sker en fördröjning?

• Händer något omedelbart när jag klickar eller tar det en stund?

• Låter CPU:ns fläkt mer när programmet körs?

• Tar batteriet snabbt slut om programmet körs på en bärbar dator eller mobil enhet?

• Reagerar andra program sämre när programmet körs?

Skillnaden mellan upplevda prestanda och verkliga prestanda är viktig. Sättet att uppnå bästa möjliga upplevda prestanda inte alltid är detsamma som att uppnå absolut snabbaste prestanda. Se till att programmet aldrig kör så mycket kod att skärmen inte kan uppdateras och hämta användarindata ofta. I vissa fall måste du uppnå denna balans genom att dela upp programuppgifterna i delar så att körtidsmodulen kan uppdatera skärmen emellanåt. (Mer information finns i Återgivningsprestanda .)

Tipsen och teknikerna som beskrivs här förbättrar både den verkliga körningen av koden och hur användarna upplever prestandan.