Målinriktade optimeringar

Vissa prestandaförbättringar leder inte till en märkbar förbättring för användarna Det är viktigt att du inriktar prestandaoptimeringarna på problemområden i programmet. Vissa prestandaoptimeringar är allmänt goda rutiner som alltid kan följas. Om andra optimeringar är bra eller inte beror på programmets krav och den förväntade målgruppen. Program fungerar alltid bättre om du inte använder animeringar, video, grafikfilter och effekter. Men en av anledningarna till att använda Flash-plattformen är just medie- och grafikfunktionerna som gör att du kan skapa innehållsrika program. Överväg om den önskade detaljrikedomen är lämplig för prestandaegenskaperna på de maskiner och enheter som ska köra ditt program.

Ett vanligt råd är att du bör undvika att optimera för tidigt. För vissa prestandaoptimeringar måste koden skrivas på ett sätt som är svårare att läsa eller mindre flexibelt. Sådan kod är svårare att underhålla när den har optimerats. För sådana optimeringar är det ofta bättre att vänta och sedan avgöra om ett visst stycke kod fungerar dåligt innan koden optimeras.

Att förbättra prestandan innebär ibland att du måste göra kompromisser. I idealiska fall bör hastigheten med vilken programmet utför åtgärder öka om du minskar mängden minne som programmet använder. En sådan förbättring är dock inte alltid möjlig. Om ett program låser sig när en åtgärd utförs måste du ofta dela upp arbetet på flera bildrutor. Eftersom arbetet delas upp är det troligt att den totala tiden för att slutföra en process ökar. Det är dock möjligt att användaren inte märker den extra tidsåtgången om programmet fortsätter att svara på indata och inte fryser.

Ett sätt att ta reda på vad som bör optimeras och om optimeringarna fungerar bra, är att utföra prestandatester. Flera tekniker och tips hur du testar prestandan finns i Testning och distribution .

Se följande resurser för mer information hur du avgör vilka delar av ett program som är lämpliga för optimering: