Använda 3D-effekter

Försök skapa 3D-effekter manuellt.

I Flash Player 10 och AIR 1.5 introducerades en 3D-motor, som du kan använda för att använda perspektivomformning på visningsobjekt. Du kan tillämpa dessa omformningar genom att använda egenskaperna rotationX och rotationY eller metoden drawTriangles() i Graphics-klassen. Med egenskapen z kan du dessutom få ett djup. Tänk på att varje perspektivomformat visningsobjekt rastreras som en bitmapp och därför kräver mer minneskapacitet.

I följande bild visas den kantujämning som skapas av rastreringen när perspektivomformning används:

Visa grafik i full storlek
Kantutjämning efter perspektivomformning

Kantutjämning är ett resultat av vektorinnehåll som rastreras dynamiskt som en bitmapp. Den här kantutjämningen sker när du använder 3D-effekter i datorversioner av AIR och Flash Player samt i AIR 2.0.1 och AIR 2.5 för mobiler. Kantutjämning används däremot inte i Flash Player för mobilenheter.

Du kan minska minnesanvändningen om du skapar 3D-effekter manuellt utan att förlita dig på det inbyggda API:t. Med den nya 3D-funktionen, som introducerades i Flash Player 10 och AIR 1.5, blir texturmappningen enklare tack vare metoder som drawTriangles() , som hanterar texturmappning internt.

Du måste bestämma om den 3D-effekt som du vill skapa ger bättre prestanda om den bearbetas i den ursprungliga API:n eller manuellt. Du ska titta på hur ActionScript körs och återgivingsprestandan samt hur mycket minne som används.

I AIR 2.0.1- och AIR 2.5-mobilprogram, i vilka du angett programegenskapen renderMode som GPU , hanterar grafikprocessorn (GPU) 3D-omformningar. Men om renderMode är CPU är det huvudprocessorn (CPU), inte grafikprocessorn, som hanterar 3D-omformningar. I Flash Player 10.1-program hanterar huvudprocessorn 3D-omformningar.

När huvudprocessorn hanterar 3D-omformningar bör du tänka på att det krävs två bitmappar i minnet om du använder en 3D-omformning på ett visningsobjekt. Den ena bitmappen är för källbitmappen, och den andra är för den perspektivomformade versionen. Detta medför att 3D-omformningar fungerar på ungefär samma sätt som filter. Du bör därför vara sparsam med att använda 3D-egenskaper när huvudprocessorn hanterar 3D-omformningar.