Testning

Det finns ett antal verktyg som kan användas för att testa programmen. Du kan använda klasserna Stats och PerformanceTest, som utvecklats av Flash-användare. Du kan även använda profileraren i Adobe® Flash® Builder™ och FlexPMD-verktyget.

Klassen Stats

Om du vill profilera koden under körningen med den officiella versionen av körningsmiljön, utan något externt verktyg, kan du använda klassen Stats, som utvecklats av en Flash-användare med namnet "mr. doob". Du kan hämta klassen Stats på följande adress: https://github.com/mrdoob/Hi-ReS-Stats .

Klassen Stats använder du för att spåra följande:
  • Bildruteåtergivning per sekund (ju högre värde desto bättre).

• Antal millisekunder som används för att återge en bildruta (ju lägre värde desto bättre).

• Hur mycket av minnet som används för koden. Om det ökas för varje bildruta är det möjligt att programmet har ett minnesläckage. Det är viktigt att undersöka orsaken till minnesläckaget.

• Hur mycket av minnet som programmet utnyttjat maximalt.

När du laddat ned klassen Stats kan den används i följande kompakta kod:

import net.hires.debug.*;
addChild( new Stats() );

Du kan aktivera Stats-objektet genom att använda villkorlig kompilering i Adobe® Flash® Professional eller Flash Builder:

CONFIG::DEBUG
{
    import net.hires.debug.*;
    addChild( new Stats() );
}

Genom att ändra värdet för DEBUG -konstanten kan du aktivera eller inaktivera komplieringen av Stats-objektet. Samma arbetssätt kan användas för att ersätta all kodlogik som du inte vill kompilera i programmet.

Klassen PerformanceTest

För dig som vill profilera ActionScript-kodkörningen har Grant Skinner utvecklat ett verktyg som kan integreras i ett testarbetsflöde. Du kan skicka en anpassad klass till PerformanceTest-klassen där ett antal tester av koden sedan utförs. Klassen PerformanceTest gör att du enkelt kan testa olika arbetssätt. Du kan hämta klassen PerformanceTest på följande plats: http://www.gskinner.com/blog/archives/2009/04/as3_performance.html .

Flash Builder-profileraren

Flash Builder levereras med en profilerare som du kan använda för att testa din kod med stor detaljrikedom.

Obs! Använd felsökningsversionen av Flash Player för att använda profileraren eftersom du annars kommer att få ett felmeddelande.

Profileraren kan även användas med innehåll som producerats i Adobe Flash Professional. Du gör detta genom att ladda den kompilerade SWF-filen från ett ActionScript- eller Flex-projekt till Flash Builder för att sedan köra profileraren. Mer information om profileraren finns i ”Profiling Flex applications” i Using Flash Builder 4 .

FlexPMD

Adobe Technical Services har utvecklat ett verktyg med namnet FlexPMD, vilket du använder för att granska ActionScript 3.0-kodens kvalitet. FlexPMD är ett ActionScript-verktyg som påminner om JavaPMD. Med FlexPMD kan du förbättra kodkvaliteten genom att granska en ActionScript 3.0- eller Flex-källkatalog. Här upptäcks dåliga kodmönster som exempelvis oanvänd kod, alltför komplex kod, alltför lång kod och felaktig användning av livscykeln för Flex-komponenten.

FlexPMD är ett Adobe-projekt med öppen källkod som finns på följande adress: http://opensource.adobe.com/wiki/display/flexpmd/FlexPMD . Eclipse är ett plugin-program, som finns på följande adress: http://opensource.adobe.com/wiki/display/flexpmd/FlexPMD+Eclipse+plugin .

FlexPMD gör det enklare att granska och kontrollera att koden är ren och optimerad. Den stora fördelen med FlexPMD är dess omfattning. Du kan som utvecklare skapa en egen uppsättning med regler för att granska all kod. Du kan till exempel skapa regler som upptäcker överanvändning av filter eller regler för att upptäcka dåligt skriven kod.