Informationstäthet

Den fysiska storleken på skärmen på mobila enheter är mindre än en datorskärm, men pixeltätheten är högre. En skarpare text ser bättre ut, men glyferna måste ha en minimal fysisk storlek om de ska vara läsliga.

Mobila enheter används ofta i rörelse och under svaga ljusförhållanden. Fundera över hur mycket information som det är realistiskt att visa på skärmen om den ska vara läsbar. Det kan vara mindre än det som visas på en datorskärm med samma pixelmått.

Använd en typografisk hierarki för att framhäva den viktiga informationen. Använd teckenstorlekar, vikt, placering och avstånd för att uttrycka hierarkin för de olika elementen i användargränssnittet. Du kan använda en eller flera referenser på varje nivå i hierarkin. Använd dessa konsekvent i hela programmet. Ett sätt kan vara med hjälp av utrymme (indrag, radavstånd, placering), ett annat kan vara grafiskt (storlek, form, färg på typsnitt). Använd gärna flera olika sätt samtidigt för att se till att hierarkin är klar och tydlig. Men försök att inte använda fler än tre olika sätt för varje grupperingsnivå.

Försök att förenkla etiketter och nödvändig förklaringstext. Du kan till exempel använda exempeltext i textfält för att exemplifiera det avsedda innehållet så att du slipper använda separata etiketter.