E4X-sättet att arbeta med XML

Flash Player 9 och senare, Adobe AIR 1.0 och senare

I specifikationen ECMAScript för XML definieras en uppsättning klasser och funktioner för att arbeta med XML-data. Dessa klasser och funktioner kallas gemensamt för E4X. I ActionScript 3.0 finns följande E4X-klasser: XML, XMLList, QName och Namespace.

Metoderna, egenskaperna och operatorerna i klasserna E4X har skapats med tanke på följande:

• Enkelhet – Där det är möjligt gör E4X det enklare att skriva och förstå kod för att arbeta med XML-data.

• Konsekvens – Metoderna och tankegångarna bakom E4X är konsekventa och överensstämmer med andra delar av ActionScript.

• Förtrogenhet – Du använder välkända operatorer när du arbetar med XML-data, t.ex. punktoperatorn ( . ).

Obs! Det finns en annan XML-klass i ActionScript 2.0. I ActionScript 3.0 har den klassen ändrat namn till XMLDocument så att den inte kommer i konflikt med XML-klassen i ActionScript 3.0 som är en del av E4X. I ActionScript 3.0 ingår de gamla klasserna – XMLDocument, XMLNode, XMLParser och XMLTag – i flash.xml-paketet för att produkten ska vara bakåtkompatibel. De nya E4X-klasserna är huvudklasser så du behöver inte importera ett paket för att använda dem. Information om de äldre XML-klasserna i ActionScript 2.0 finns i flash.xml package i Referenshandbok för ActionScript 3.0 i Adobe Flash-plattformen .

Här följer ett exempel på hur du använder E4X för att hantera data:

var myXML:XML =
    <order>
        <item id='1'>
            <menuName>burger</menuName>
            <price>3.95</price>
        </item>
        <item id='2'>
            <menuName>fries</menuName>
            <price>1.45</price>
        </item>
    </order>

Det är vanligt att programmet hämtar XML-data från en extern källa, t.ex. en webbtjänst eller en RSS-matning. Men i de kodexempel som anges här tilldelas XML-data som litteraler.

Som framgår av följande exempel innehåller E4X vissa intuitiva operatorer, som punktoperatorn ( . ) och attributidentifieraroperatorn ( @ ), för att få åtkomst till egenskaper och attribut i XML:

trace(myXML.item[0].menuName); // Output: burger
trace(myXML.item.(@id==2).menuName); // Output: fries
trace(myXML.item.(menuName=="burger").price); // Output: 3.95

Använd metoden appendChild() för att tilldela en ny underordnad nod till XML enligt kodutdraget nedan:

var newItem:XML =
    <item id="3">
        <menuName>medium cola</menuName>
        <price>1.25</price>
    </item>

myXML.appendChild(newItem);

Använd operatorerna @ och . inte bara för att läsa data utan också för att tilldela data enligt följande exempel:

myXML.item[0].menuName="regular burger";
myXML.item[1].menuName="small fries";
myXML.item[2].menuName="medium cola";

myXML.item.(menuName=="regular burger").@quantity = "2";
myXML.item.(menuName=="small fries").@quantity = "2";
myXML.item.(menuName=="medium cola").@quantity = "2";

Använd en for -slinga för att iterera igenom XML-noder som i följande exempel:

var total:Number = 0;
for each (var property:XML in myXML.item)
{
    var q:int = Number(property.@quantity);
    var p:Number = Number(property.price);
    var itemTotal:Number = q * p;
    total += itemTotal;
    trace(q + " " + property.menuName + " $" + itemTotal.toFixed(2))
trace("Total: $", total.toFixed(2));