Grunderna för filmklipp

Flash Player 9 och senare, Adobe AIR 1.0 och senare

Filmklipp är nyckelelement för dem som vill skapa animerat innehåll med Flash-utvecklingsverktyget och vill styra innehållet med ActionScript. När du skapar en filmklippssymbol i Flash, läggs symbolen i Flash-dokumentets bibliotek. Den här symbolen blir som standard en instans av klassen MovieClip , och som sådan har den också klassen MovieClips egenskaper och metoder.

När en instans av en filmklippssymbol placeras på scenen, går filmklippsförloppet automatiskt igenom sin tidslinje (om den har fler än en bildruta) om inte uppspelningen har ändrats med ett ActionScript. Det är tidslinjen som urskiljer klassen MovieClip så att du kan skapa animering genom rörelse- eller figurinterpoleringar med Flash-utvecklingsverktyget. I motsats till ett visningsobjekt som är en instans av klassen Sprite, kan du endast skapa animering genom att ändra programmeringen för objektvärdena.

I tidigare versioner av ActionScript var klassen MovieClip basklassen för alla instanser på scenen. I ActionScript 3.0 är ett filmklipp endast ett av många visningsobjekt som kan visas på scenen. Om en tidslinje inte är nödvändig för funktionen i ett visningsobjekt, kan återgivningsprestandan eventuellt förbättras genom användning av klasserna Shape eller Sprite i stället för klassen MovieClip. Mer information om användning av lämpligt visningsobjekt för en uppgift finns i Välja underklassen DisplayObject .

Viktiga termer och begrepp

Följande referenslista innehåller viktiga termer om filmklipp:

AVM1 SWF
En SWF-fil som skapats med ActionScript 1.0 eller ActionScript 2.0 har vanligtvis gjorts för Flash Player 8 eller tidigare versioner.

AVM2 SWF
En SWF-fil som skapats med ActionScript 3.0 för Adobe Flash Player 9 eller senare eller Adobe AIR.

Extern SWF
En SWF-fil som skapats separat från SWF-filen i projektet och är avsedd att läsas in till SWF-projektfilen och spelas upp i den SWF-filen.

Bildruta
Den minsta indelningen av tid på tidslinjen. Liksom en filmremsa med rörliga bilder är varje bildruta som en ögonblicksbild av animeringen, och när bildrutorna spelas upp snabbt i sekvens skapas en animeringseffekt.

Tidslinje
Den metaforiska representationen av serierna med bildrutor som utgör filmklippets animeringssekvens. Tidslinjen i ett MovieClip-objekt motsvarar tidslinjen i Flash-utvecklingsverktyget.

Spelhuvud
En markör som identifierar vad (vilken bildruta) på tidslinjen som visas vid ett visst tillfälle.