Arbetsflöde för att skapa AIR-program för mobilenheter

Arbetsflödet för att skapa AIR-program för mobilenheter (eller andra enheter) är i stort sett likadant som när du skapar skrivbordsprogram. De huvudsakliga skillnaderna i arbetsflödet är vid paketering, felsökning och installation av program. AIR for Android-program använder till exempel det Android-specifika APK-paketformatet i stället för AIR-paketformatet. Följaktligen använder de också Androids standardfunktioner för installation och uppdatering.

AIR for Android

När du utvecklar ett AIR-program för Android utför du oftast följande steg:

• Skriv MXML- eller ActionScript-koden.

• Skapa en AIR-programbeskrivningsfil (med 2.5-namnutrymmet eller ett senare namnutrymme).

• Kompilera programmet.

• Paketera programmet som ett Android-paket (.apk).

• Installera AIR-miljön på enheten eller Android-emulatorn (om du har en extern miljö, i den låsta miljön gäller som standard AIR 3.7 eller senare).

• Installera programmet på enheten (eller Android-emulatorn).

• Starta programmet på enheten.

Du kan använda Adobe Flash Builder, Adobe Flash Professional CS5 eller kommandoradsverktygen för att utföra de här stegen.

När ditt program är klart och paketerat som en APK-fil kan du skicka det till Android Market eller distribuera det på något annat sätt.

AIR for iOS

När du utvecklar ett AIR-program för iOS utför du oftast följande steg:

• Installera iTunes.

• Generera nödvändiga utvecklarfiler och ID:n på Apple iOS Provisioning Portal. Bland dessa finns:

• Utvecklarcertifikat

• Program-ID

• Provisioneringsprofil

Du måste lista ID:n för alla testenheter på vilka du tänker installera programmet när du skapar provisioneringsprofilen.

• Konvertera utvecklingscertifikatet och den privata nyckeln till en P12-nyckelbehållarfil.

• Skriv programmets MXML- eller ActionScript-kod.

• Kompilera programmet med en ActionScript- eller MXML-kompilerare.

• Skapa ikoner och inledande skärmbilder för programmet.

• Skapa programbeskrivningen (med 2.6-namnutrymmet eller ett senare namnutrymme).

• Paketera IPA-filen med ADT.

• Använd iTunes för att placera provisioneringsprofilen på testenheten.

• Installera och testa programmet på iOS-enheten. Du kan använda antingen iTunes eller ADT via USB (USB-stöd i AIR 3.4 och senare) för att installera IPA-filen.

När ditt AIR-program är klart kan du paketera om det med ett distributionscertifikat och en provisioneringsprofil. Sedan är det klart för att skickas till Apple App Store.