Invoer via aanraken, multitouch en bewegingen

Flash Player 10.1 of hoger, Adobe AIR 2 of hoger

De afhandelingsfuncties voor aanraakgebeurtenissen van het Flash Platform kunnen onder andere worden toegepast bij invoer van een enkel contactpunt of voor meerdere contactpunten bij apparaten die aanraakgebeurtenissen ondersteunen. De Flash-runtimes verwerken bovendien gebeurtenissen waarbij meerdere aanraakpunten worden gecombineerd met verplaatsing, zodat er sprake is van een beweging. Met andere woorden: Flash-runtimes kunnen twee typen invoer interpreteren:
Aanraken
invoer via een enkel contactpunt, zoals bij een vinger, pen of ander hulpmiddel op een aanraakapparaat. Sommige apparaten bieden ondersteuning voor meerdere contactpunten tegelijkertijd (bijvoorbeeld via een vinger of pen).

Multitouch
invoer via meerdere contactpunten tegelijkertijd

Bewegingen
Invoer die door een apparaat of besturingssysteem wordt geïnterpreteerd als reactie op een of meer aanraakgebeurtenissen. Bijvoorbeeld wanneer een gebruiker twee vingers gelijktijdig draait en het apparaat of het besturingssysteem deze aanraakinvoer interpreteert als een draaibeweging. Sommige bewegingen worden met één vinger of aanraakpunt uitgevoerd, andere met meerdere aanraakpunten. Het apparaat of besturingssysteem bepaalt welk type beweging wordt toegewezen aan de invoer.

Afhankelijk van het gebruikersapparaat kan zowel aanraak- als bewegingsinvoer worden beschouwd als multitouch-invoer. ActionScript biedt een API voor het afhandelen van aanraak- en bewegingsgebeurtenissen en van individueel vastgelegde aanraakgebeurtenissen voor multitouch-invoer.

Opmerking: Luisteren naar aanraak- en gebaargebeurtenissen kan een aanzienlijke belasting zijn voor de verwerkingsbronnen (gelijk aan het renderen van meerdere frames per seconde), afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem. Het is vaak beter muisgebeurtenissen te gebruiken als u de door gebaren of aanraken toegevoegde functionaliteit niet nodig hebt. Wanneer u aanraak- of gebaargebeurtenissen gebruikt, kunt u het aantal mogelijke grafische wijzigingen reduceren, vooral als dergelijke gebeurtenissen snel verzonden kunnen worden, zoals tijdens pan-, roteer- of zoombewerkingen. U kunt bijvoorbeeld de animatie in een component stoppen terwijl de gebruiker het formaat van de component wijzigt met een zoomgebaar.