Basisbeginselen van filmclips

Flash Player 9 of hoger, Adobe AIR 1.0 of hoger

Filmclips vormen een belangrijk element voor mensen die bewegende inhoud met het Flash-ontwerpgereedschap maken en de inhoud met ActionScript willen beheren. Telkens wanneer u een filmclipsymbool in Flash maakt, voegt Flash het symbool aan de bibliotheek van dat Flash-document toe. Dit symbool wordt standaard een instantie van de MovieClip-klasse , en heeft als zodanig de eigenschappen en methoden van de MovieClip-klasse.

Wanneer een instantie van een filmclipsymbool in het werkgebied wordt geplaatst, doorloopt de filmclip automatisch de tijdlijn (als de clip uit meer dan een frame bestaat), tenzij het afspelen met behulp van ActionScript wordt gewijzigd. De klasse MovieClip wordt door deze tijdlijn onderscheiden van andere klassen. Dankzij de tijdlijn kunt u met behulp van het Flash-ontwerpgereedschap animatie maken via bewegings- of vorm-tweens. Met een weergaveobject dat een instantie van de klasse Sprite is, kunt u daarentegen alleen animatie maken door de waarden van het object via een programmacode te wijzigen.

In eerdere versies van ActionScript was de basisklasse van alle instanties in het werkgebied de klasse MovieClip. In ActionScript 3.0 is een filmclip slechts een van de vele weergaveobjecten die op het scherm kunnen worden weergegeven. Als er voor de functie van een weergaveobject geen tijdlijn nodig is, kunt u de renderprestaties verbeteren door de klasse Shape of Sprite in plaats van MovieClip te gebruiken. Zie Een subklasse DisplayObject kiezen voor meer informatie over het kiezen van het relevante weergaveobject voor een taak.

Belangrijke concepten en termen

De volgende referentielijst bevat belangrijke termen met betrekking tot filmclips:

AVM1 SWF
een SWF-bestand dat met behulp van ActionScript 1.0 of ActionScript 2.0 is gemaakt, meestal voor Flash Player 8 of eerder.

AVM2 SWF
een SWF-bestand dat is gemaakt met ActionScript 3.0 voor Adobe Flash Player 9 of hoger, of Adobe AIR.

Externe SWF
Een SWF-bestand dat gescheiden van het SWF-projectbestand is gemaakt en is bedoeld om in het SWF-projectbestand te worden geladen en binnen dat SFW-bestand te worden afgespeeld.

Frame
de kleinste tijdeenheid in de tijdlijn. Zoals bij een filmstrip van een speelfilm, is elk frame een momentopname van de animatie op een bepaald moment. Wanneer frames snel achter elkaar worden afgespeeld, wordt het animatie-effect gecreëerd.

Tijdlijn
De metaforische voorstelling van de serie frames, waaruit de animatiereeks van een filmclip bestaat. de tijdlijn van een MovieClip-object is gelijk aan de tijdlijn in het Flash-ontwerpgereedschap.

Afspeelkop
een markering waarmee de locatie (het frame) in de tijdlijn wordt geïdentificeerd, die op dat moment wordt weergegeven.