Basisbeginselen van video

Flash Player 9 of hoger, Adobe AIR 1.0 of hoger

Een van de belangrijkste mogelijkheden van Adobe® Flash® Player en Adobe® AIR™ is het weergeven en manipuleren van videogegevens met ActionScript. Dit gebeurt op dezelfde manier als het manipuleren van andere visuele inhoud, zoals afbeeldingen, animaties, tekst, enzovoort. Wanneer u een FLV-bestand (Flash Video) in Adobe Flash CS4 Professional maakt, kunt u een skin met algemene afspeelbesturingselementen selecteren. U hoeft zich echter niet tot de beschikbare opties te beperken. Wanneer u ActionScript gebruikt, kunt u de besturing van het laden, weergeven en afspelen van video nauwkeurig instellen (u kunt uw eigen skin voor de videospeler maken of uw video op een minder traditionele manier gebruiken). Wanneer u met video werkt in ActionScript, gebruikt u een combinatie van verschillende klassen:

• Klasse Video : het klassieke tekstvak met video-inhoud in het werkgebied is een instantie van de klasse Video. De klasse Video is een weergaveobject dat met dezelfde technieken kan worden gemanipuleerd als andere weergaveobjecten, zoals plaatsing, transformaties, filters, overvloeimodi, enzovoort.

• Klasse StageVideo : de Video-klasse gebruikt doorgaans softwaredecodering en -rendering. Wanneer GPU-hardwareversnelling beschikbaar is op een apparaat, kan uw toepassing presentatie met hardwareversnelling optimaal benutten door over te schakelen op de klasse StageVideo. De StageVideo-API bevat een serie gebeurtenissen die uw code melden wanneer geschakeld moet worden tussen StageVideo- en Video-objecten. Er gelden enkele kleine beperkingen op het afspelen van werkgebiedvideo. Implementeer de StageVideo-API als uw toepassing deze beperkingen accepteert. Zie Richtlijnen en beperkingen .

• Klasse Netstream : wanneer u een videobestand laadt dat door ActionScript wordt bestuurd, vertegenwoordigt een NetStream-instantie de bron van de video-inhoud (in dit geval een stream van videogegevens). Bij een NetStream-instantie wordt ook een NetConnection-object gebruikt. Dit regelt de verbinding met het videobestand (zoals de tunnel waardoor de videogegevens worden geleid).

• Klasse Camera : wanneer u videogegevens gebruikt van een camera die aan de computer van de gebruiker is gekoppeld, vertegenwoordigt een Camera-instantie de bron van de video-inhoud (de camera van de gebruiker en de videogegevens die beschikbaar worden gemaakt). U kunt een camera gebruiken om StageVideo te voeden. Deze functie is nieuw in Flash Player 11.4 en AIR 3.4.

Wanneer u externe video laadt, kunt u het bestand van een standaardwebserver laden om af te spelen met progressieve download. U kunt ook met streamingvideo werken die door een gespecialiseerde server wordt geleverd, zoals Flash® Media Server van Adobe.

Belangrijke concepten en termen

Actiepunt
Een markering die op een bepaald tijdstip in een videobestand kan worden geplaatst. Deze werkt bijvoorbeeld als bladwijzer om de positie van dat tijdstip te bepalen of om aanvullende gegevens te verschaffen die aan dat tijdstip zijn gekoppeld.

Codering
Het proces waarbij videogegevens van de ene naar de andere indeling worden omgezet; bijvoorbeeld een videobron met een hoge resolutie die wordt omgezet naar een indeling die geschikt is voor distributie via internet.

Frame
Eén segment videogegevens. Elk frame is een soort stilstaande afbeelding die een momentopname op een bepaald tijdstip vertegenwoordigt. Wanneer u frames op hoge snelheid achter elkaar afspeelt, wordt de illusie van beweging gecreëerd.

Hoofdframe
Een videoframe dat de volledige gegevens voor het frame bevat. Andere frames die op een hoofdframe volgen, bevatten alleen informatie over hoe ze verschillen van het hoofdframe, in plaats van dat ze de volledige informatiewaarde van het frame bevatten.

Metagegevens
Informatie over een videobestand die is ingesloten in het videobestand en wordt opgehaald wanneer de video is geladen.

Progressieve download
Wanneer een videobestand vanaf een standaardwebserver wordt geleverd, worden videogegevens met progressieve download geladen. Dit houdt in dat de videogegevens op volgorde worden geladen. Dit heeft als voordeel dat de video kan beginnen met afspelen voordat het gehele bestand is gedownload. U kunt echter niet naar een deel van de video springen dat nog niet is geladen.

Streaming
Als alternatief voor progressieve download kunt u een speciale videoserver gebruiken om video te leveren via internet. Deze techniek wordt streaming (of true streaming) genoemd. Bij streaming wordt het gehele videobestand nooit in één keer naar de computer van de kijker gedownload. De computer heeft steeds slechts een deel van de totale videogegevens nodig. Hierdoor wordt het downloaden versneld. Aangezien de levering van de video-inhoud door een speciale server wordt bestuurd, kunt u alle delen van de video op elk gewenst moment bekijken. U hoeft dus niet meer te wachten tot de volledige video is gedownload voordat u deze kunt openen.