Arbeta i tre dimensioner (3D)

Flash Player 10 och senare, Adobe AIR 1.5 och senare

I Flash Player- och AIR-miljöerna finns två typer av stöd för 3D-grafik. Du kan använda tredimensionella visningsobjekt i Flash visningslista. Detta är lämpligt för att lägga till tredimensionella effekter i Flash-innehåll och för objekt med få polygoner. I Flash Player 11 och AIR 3, eller senare, kan du återge komplexa 3D-scener med Stage3D API.

En Stage3D-visningsport är inte ett visningsobjekt. 3D-grafik återges i stället för en visningsport som visas under Flash-visningslistan (och över eventuellt StageVideo-visningsportsplan). I stället för att använda Flash DisplayObject-klasserna för att skapa en scen, använder du ett programmeringsbart 3D-tillvägagångssätt (påminner om OpenGL och Direct3D). Detta tillvägagångssätt tar triangeldata och texturer som indata och återger scenen med skuggningsprogram som du själv tillhandhåller. Maskinvaruacceleration används när en kompatibel GPU-enhet (Graphics Processing Unit) med drivrutiner är tillgänglig på klientdatorn.

Stage3D innehåller en API på mycket låg nivå. I ett program uppmanas du att använda ett 3D-ramverk som har stöd för Stage3D. Du kan skapa egna ramverk eller använda redan tillgängliga kommersiella ramverk och ramverk med öppen källkod.

Mer information om utveckling av 3D-program med Stage3D och om tillgängliga 3D-ramverk får du om du besöker Flash Player Developer Center: Stage 3D .