Vanliga programelement

Det finns ytterligare några ”byggklossar” som du använder för att skapa ett ActionScript-program.

Operatorer

Operatorer är speciella symboler (eller ibland ord) som används för att utföra beräkningar. De används mest för matematiska beräkningar men även när man vill jämföra värden med varandra. I allmänhet gäller att en operator använder ett eller flera värden för att ”arbeta fram” ett enda resultat. Till exempel:

• Additionsoperatorn ( + ) lägger ihop två värden, vilket resulterar i ett enstaka tal:

var sum:Number = 23 + 32;
  • Multiplikationsoperatorn ( * ) multiplicerar ett värde med ett annat, vilket resulterar i ett enstaka tal:

var energy:Number = mass * speedOfLight * speedOfLight;
  • Likhetsoperatorn ( == ) jämför två värden för att se om de är lika, vilket resulterar i ett enstaka booleskt true- eller false-värde:

if (dayOfWeek == "Wednesday")
    {
        takeOutTrash();
    }

Som du ser här används likhetsoperatorn och de andra jämförelseoperatorerna vanligtvis med programsatsen if för att bestämma om vissa instruktioner utförs eller inte.

Kommentarer

När du skriver ActionScript-kod kan du behöva skapa minnesanteckningar till dig själv. Ibland vill du kanske förklara hur vissa kodrader fungerar eller varför du har gjort på ett visst sätt. Kodkommentarer är ett verktyg som du använder för att skriva text som datorn ignorerar i koden. ActionScript innehåller två olika sorters kommentarer:

• Enkelradskommentar: en enkelradskommentar utmärkts med två snedstreck var som helst på raden. Allt efter snedstrecken till slutet av den aktuella raden ignoreras:

// This is a comment; it's ignored by the computer.
    var age:Number = 10; // Set the age to 10 by default.
  • Flerradskommentarer: en flerradskommentar innehåller en startkommentarsmarkering ( /* ), kommentarinnehållet och till sist en slutkommentarsmarkering ( */ ). Allt mellan den inledande och den avslutande markeringen ignoreras, oavsett hur många rader kommentaren sträcker sig över:

/*
    This is a long description explaining what a particular
    function is used for or explaining a section of code.

In any case, the computer ignores these lines.
    */

Ett annat vanligt sätt att använda kommentarer är för att tillfälligt ”stänga av” en eller flera kodrader. Du kan till exempel använda kommentarer om du testar ett nytt sätt att göra något. Du kan också använda dem om du behöver försöka lista ut varför ActionScript-kod inte fungerar som du har tänkt dig.

Flödeskontroll

I ett program kan du till exempel behöva upprepa vissa åtgärder, utföra vissa åtgärder men inte andra eller utföra alternativa åtgärder beroende på olika villkor. Flödeskontroll är en kontroll över vilka åtgärder som ska utföras. Det finns flera typer av flödeskontrollselement i ActionScript.

• Funktioner: Funktioner är som genvägar. De är ett sätt att gruppera en serie åtgärder under ett enda namn, och de kan användas för att utföra beräkningar. Funktioner behövs för att hantera händelser, men används också som ett allmänt verktyg för att gruppera en serie instruktioner.

• Slingor: Med slingstrukturer kan du definiera en uppsättning instruktioner som datorn utför ett visst antal gånger eller tills vissa villkor ändras. Slingor används ofta för att ändra olika relaterade objekt och då används en variabel vars värde ändras varje gång datorn arbetar igenom slingan.

• Villkorssatser: Villkorssatser är ett sätt att beteckna vissa instruktioner som bara utförs under vissa förhållanden (villkor). De används även för att tillhandahålla alternativa instruktioner för olika villkor. Den vanligaste villkorliga programsatsen är if . Med programsatsen if kontrolleras ett värde eller uttryck inom parentes. Om värdet är true utförs kodraderna inom klammerparenteserna. I annat fall ignoreras de. Till exempel:

if (age < 20)
    {
        // show special teenager-targeted content
    }

Programsatsen if har en följeslagare, programsatsen else , som du använder för att definiera alternativa instruktioner som ska utföras om villkoret inte är true :

if (username == "admin")
    {
        // do some administrator-only things, like showing extra options
        // do some non-administrator things