Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering (OOP) är ett sätt att ordna koden i ett program genom att gruppera den i objekt. Termen objekt betyder i det här sammanhanget ett enskilt element, som innehåller information (datavärden) och funktioner. Vid objektorienterad programmering grupperar du information tillsammans med funktioner eller åtgärder, som är kopplade till informationen i fråga. Du kan till exempel gruppera musikinformation, som album-, spår- eller artistnamn, med funktioner som ”lägg till spår i spellista” eller ”spela upp alla spår med den här artisten”. De här delarna kombineras till ett enda objekt (till exempel ett ”album” eller ”musikspår”). Det finns flera fördelar med att sammankoppla värden och funktioner. En viktig fördel är att du bara behöver använda en enda variabel, i stället för flera. Dessutom håller det ihop relaterade funktioner. Slutligen kan du genom att kombinera information och funktioner strukturera program på sätt som bättre speglar verkligheten.