Exempel: Perspektivprojektion

Flash Player 10 och senare, Adobe AIR 1.5 och senare

I följande exempel visas hur du använder perspektivprojektion för att skapa en 3D-rymd. Här visas hur du kan ändra flyktpunkten och ändra perspektivprojektionen för rymden via egenskapen projectionCenter . Den här ändringen framtvingar en omberäkning av focalLength och fieldOfView med åtföljande förvrängning av 3D-rymden.

Följande exempel:

1. Skapar en sprite med namnet center , som en cirkel med hårkors

2. Tilldelar koordinaterna för denna center -sprite till egenskapen projectionCenter för egenskapen perspectiveProjection för egenskapen transform i roten

3. Lägger till händelseavlyssnare för mushändelser som anropar hanterare som ändrar projectionCenter , så att den följer platsen för center -objektet

4. Skapar fyra dragspelsliknande rutor som utgör väggarna i perspektivrymden

När du testar det här exemplet, ProjectionDragger.swf, drar du cirkeln runt till olika platser. Flyktpunkten följer cirkeln, och landar där du släpper den. Titta på hur rutorna som omsluter rymden sträcks ut och förvrängs när du flyttar projektionscentrum bort från scenens mitt.

Programfilerna för det här exemplet finns på www.adobe.com/go/learn_programmingAS3samples_flash_se . ProjectionDragger-programfilerna finns i mappen Samples/ProjectionDragger.

package
{
    import flash.display.Sprite;
    import flash.display.Shape;
    import flash.geom.Point;
    import flash.events.*;
    public class ProjectionDragger extends Sprite
    {
        private var center : Sprite;
        private var boxPanel:Shape;
        private var inDrag:Boolean = false;

public function ProjectionDragger():void
        {
            createBoxes();
            createCenter();
        }
         public function createCenter():void
         {
              var  centerRadius:int = 20;

center = new Sprite();

// circle
              center.graphics.lineStyle(1, 0x000099);
              center.graphics.beginFill(0xCCCCCC, 0.5);
              center.graphics.drawCircle(0, 0, centerRadius);
              center.graphics.endFill();
              // cross hairs
              center.graphics.moveTo(0, centerRadius);
              center.graphics.lineTo(0, -centerRadius);
              center.graphics.moveTo(centerRadius, 0);
              center.graphics.lineTo(-centerRadius, 0);
              center.x = 175;
              center.y = 175;
              center.z = 0;
              this.addChild(center);

center.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN, startDragProjectionCenter);
              center.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, stopDragProjectionCenter);
              center.addEventListener( MouseEvent.MOUSE_MOVE, doDragProjectionCenter);
              root.transform.perspectiveProjection.projectionCenter = new Point(center.x, center.y);
        }
        public function createBoxes():void
        {
            // createBoxPanel();
            var boxWidth:int = 50;
            var boxHeight:int = 50;
            var numLayers:int = 12;
            var depthPerLayer:int = 50;

// var boxVec:Vector.<Shape> = new Vector.<Shape>(numLayers);
            for (var i:int = 0; i < numLayers; i++)
            {
                this.addChild(createBox(150, 50, (numLayers - i) * depthPerLayer, boxWidth, boxHeight, 0xCCCCFF));
                this.addChild(createBox(50, 150, (numLayers - i) * depthPerLayer, boxWidth, boxHeight, 0xFFCCCC));
                this.addChild(createBox(250, 150, (numLayers - i) * depthPerLayer, boxWidth, boxHeight, 0xCCFFCC));
                this.addChild(createBox(150, 250, (numLayers - i) * depthPerLayer, boxWidth, boxHeight, 0xDDDDDD));
            }
        }

public function createBox(xPos:int = 0, yPos:int = 0, zPos:int = 100, w:int = 50, h:int = 50, color:int = 0xDDDDDD):Shape
        {
            var box:Shape = new Shape();
            box.graphics.lineStyle(2, 0x666666);
            box.graphics.beginFill(color, 1.0);
            box.graphics.drawRect(0, 0, w, h);
            box.graphics.endFill();
            box.x = xPos;
            box.y = yPos;
            box.z = zPos;
            return box;
        }
        public function startDragProjectionCenter(e:Event)
        {
            center.startDrag();
            inDrag = true;
        }

public function doDragProjectionCenter(e:Event)
        {
            if (inDrag)
            {
                root.transform.perspectiveProjection.projectionCenter = new Point(center.x, center.y);
            }
        }

public function stopDragProjectionCenter(e:Event)
        {
            center.stopDrag();
            root.transform.perspectiveProjection.projectionCenter = new Point(center.x, center.y);
            inDrag = false;
        }
    }
}

För mer komplex perspektivprojektion använder du klassen Matrix3D.