Skiftlägeskonvertering

Flash Player 10.1 och senare, Adobe AIR 2.0 och senare

Olika språk har också olika regler för hur bokstäver konverteras mellan versaler (majuskler) och gemener (minuskler).

Till exempel är ”i” den gemena formen av den versala bokstaven ”I” i de flesta språk som använder det latinska alfabetet. Men i vissa språk (som turkiska och azeriska) finns även tecknet ”ı”, utan pricken över i:et. Detta innebär att i dessa språk kommer ett pricklöst "ı" att omformas till ett versalt "I". Gemena "i" omformas till versala "İ" med en punkt.

Klassen StringTools har metoder med språkspecifika regler för sådana konverteringar.

Använda klassen StringTools

Klassen StringTools har två metoder för skiftlägeskonvertering: toLowerCase() och toUpperCase(). StringTools-objekt skapas genom att anropa konstruktorn med ett språkområdes-ID. Klassen StringTools hämtar reglerna för skiftlägeskonvertering för detta språkområde (eller för ett reservspråkområde) från operativsystemet. Det är inte möjligt att anpassa algoritmen för skiftlägeskonvertering ytterligare.

I följande exempel används metoderna toUpperCase() och toLowerCase() för att konvertera ett tyskt ord som innehåller bokstaven ”ß” (så kallat dubbel-s).

var phrase:String = "Schloß Neuschwanstein";
var converter:StringTools = new StringTools("de-DE");

var upperPhrase:String = converter.toUpperCase(phrase);
trace(upperPhrase); // SCHLOSS NEUSCHWANSTEIN

var lowerPhrase:String = converter.toLowerCase(upperPhrase);
trace(lowerPhrase);    // schloss neuschwanstein

Metoden toUpperCase() omformar den gemena bokstaven "ß" till de versala bokstäverna "SS". Den här omformningen fungerar bara åt ett håll. När bokstäverna "SS" konverteras tillbaka till gemena bokstäver blir resultatet "ss", och inte "ß".