Grunderna för arbete med text

Flash Player 9 och senare, Adobe AIR 1.0 och senare

När du vill visa text på skärmen i Adobe® Flash® Player eller Adobe® AIR™ använder du en instans av klassen TextField eller Flash-textmotorklasserna. Med dessa klasser kan du skapa, visa och formatera text. Du kan också använda TLF (Text Layout Framework), ett komponentbibliotek som bygger på Flash-textmotorklasserna och är utformat för att vara lätt att använda. På mobila enheter kan du använda klassen StageText för textinmatning.

Du kan fastställa specifikt innehåll för textfält eller ange textens källa och därefter textens utseende. Du kan även svara på användarhändelser, t.ex. när användaren skriver text eller klickar på en hypertext-länk.

I både klassen TextField och i klasserna Flash Text Engine tillåts du att visa och hantera text i Flash Player och AIR. Du kan använda klassen TextField för att skapa objekt för visning och inmatning. Klassen TextField innehåller grunderna för andra textbaserade komponenter, till exempel TextArea och TextInput. Du kan använda klassen TextFormat när du anger tecken- och styckeformatering för TextField-objekt och du kan använda CSS (Cascading Style Sheets) med egenskapen Textfield.styleSheet och klassen StyleSheet. Du kan tilldela HTML-formaterad text som kan innehålla inbäddade medier (filmklipp, SWF-filer, GIF-filer, PNG-filer och JPEG-filer) direkt till ett textfält.

Flash-textmotorn som är tillgänglig från och med Flash Player 10 och Adobe AIR 1.5, har lågnivåstöd för avancerad styrning av textmått, formatering och dubbelriktad text. Den har även bättre textflöde och utökat språkstöd. Du kan använda Flash Text Engine för att skapa och hantera textelement, men den är främst utformad som en grund för att skapa texthanteringskomponenter och kräver en högre nivå av programmeringskunskaper. Med Text Layout Framework, som omfattar en texthanteringskomponent baserad på Flash Text Engine, blir det enklare att använda avancerade funktioner i den nya textmotorn. Text Layout Framework är ett utökningsbart bibliotek helt skapat i ActionScript 3.0. Du kan använda den befintliga TLF-komponenten eller ramverket för att skapa egna textkomponenter.

Klassen StageText, som finns från och med AIR 3, har ett systemspecifikt textinmatningsfält. Eftersom det här fältet hämtas från enhetens operativsystem ser det ut precis som användaren förväntar sig. En StageText-instans är inget visningsobjekt. I stället för att lägga till det i visningslistan tilldelar du instansen en scen och ett visningsområde på den scenen, som kallas visningsport. StageText-instansen visas framför eventuella visningsobjekt.

Mer information om detta finns i:

Viktiga termer och begrepp

Följande referenslista innehåller viktiga termer relaterade till texthantering:

CSS (Cascading Style Sheet)
En standardsyntax för att ange stilar och formatering för innehåll som strukturerats i XML-format (eller HTML-format).

Enhetsteckensnitt
Ett teckensnitt som är installerat på användarens maskin.

Dynamiskt textfält
Ett textfält vars innehåll kan ändras med ActionScript men inte av användaren.

Inbäddat teckensnitt
Ett teckensnitt vars konturdata lagras i programmets SWF-fil.

HTML-text
Textinnehåll som anges i ett textfält med ActionScript och som inkluderar HTML-formateringstaggar tillsammans med textinnehållet.

Inmatningsfält
Ett textfält vars innehåll kan ändras antingen av användaren eller med ActionScript.

Kerning
En justering som gör mellanrummet mellan tecken mer proportionellt så att texten blir lättare att läsa.

Statiskt textfält
Ett textfält som skapas i utvecklingsverktyget vars innehåll inte kan ändras när SWF-filen körs.

Textradsmått
Storleksmått för olika delar av textinnehållet i textfältet, t.ex. textens baslinje, höjden på tecknens övre delar, storleken på nedstaplar (den del på vissa gemener som ligger under baslinjen) och så vidare.

Spärra/knip
Justering av avståndet mellan grupper av tecken eller textblock som ökar eller minskar tätheten och gör texten lättare att läsa.