Grunderna för filtrering av visningsobjekt

Flash Player 9 och senare, Adobe AIR 1.0 och senare

Ett sätt att förbättra ett program är att lägga till enkla grafikeffekter. Du kan lägga till en skugga bakom ett foto för att skapa ett tredimensionellt utseende eller glöd runt en knapp för att visa att den är aktiv. I ActionScript 3.0 finns tio filter, som kan tillämpas på alla visningsobjekt och på BitmapData-instanser. De inbyggda filtren omfattar både grundläggande varianter, som skugga och glöd, och mer avancerade filter, som förskjutningskarta och faltning.

Obs! Utöver de inbyggda filtren kan du även programmera egna filter och effekter med Pixel Bender. Läs mer i Arbeta med Pixel Bender-skuggningar .

Viktiga termer och begrepp

Följande referenslista innehåller viktiga termer som du kan stöta på när du skapar filter:

Avfasning
En kant som skapas genom att pixlarna på två sidor görs ljusare och pixlarna på motsatta två sidor görs mörkare. Med den här effekten ser kanten ut att vara tredimensionell. Effekten används ofta för upphöjda eller nedtryckta knappar och liknande bilder.

Faltning
Pixlarna i en bild förvrängs genom att varje pixels värde kombineras med värdet för några eller alla intilliggande pixlar, med olika proportioner.

Förskjutning
Pixlarna i en bild förskjuts eller flyttas till en ny position.

Matris
Ett rutnät med tal som används för att utföra vissa matematiska beräkningar genom att talen i rutnätet tillämpas på olika värden och resultatet kombineras.