Skapa ditt första HTML-baserade AIR-program med Dreamweaver

Om du vill få en illustration av hur Adobe® AIR® fungerar ska du använda dessa instruktioner för att skapa och paketera ett enkelt HTML-baserat AIR "Hello World"-program med hjälp av Adobe® AIR®-tillägget för Dreamweaver®.

Om du inte redan har gjort det hämtar och installerar du Adobe AIR, som finns här: www.adobe.com/go/air_se .

Information om hur du installerar Adobe AIR-tillägget för Dreamweaver finns i Installera AIR-tillägget för Dreamweaver .

En översikt över tillägget, inklusive systemkrav finns i AIR-tillägget för Dreamweaver .

Obs! HTML-baserade AIR-program kan bara utvecklas för profilerna desktop och extendedDesktop. Mobilprofilen stöds inte.

Förbereda programfiler

Ditt Adobe AIR-program måste ha en startsida och alla relaterade sidor definierade på en Dreamweaver-plats:

1. Starta Dreamweaver och se till att det finns en plats definierad.

2. Öppna en HTML-sida genom att välja Arkiv > Nytt, markera HTML i kolumnen Sidtyp, markera Inga i kolumnen Layout och klicka sedan på Skapa.

3. På den nya sidan skriver du Hello World!

Detta exempel är mycket enkelt, men om du vill kan du formatera texten, lägga till mer innehåll på sidan, länka andra sidor till denna startsida och mycket mera.

4. Spara sidan (Arkiv > Spara) som hello_world.html. Se till att du sparar filen på en Dreamweaver-plats.

Mer information om Dreamweaver-platser finns i Dreamweaver-hjälp.

Skapa Adobe AIR-programmet

1. Kontrollera att sidan hello_world.html är öppen i dokumentfönstret i Dreamweaver. (I föregående avsnitt beskrivs hur du skapar den.)

2. Välj Plats > Inställningar för AIR-program.

De flesta obligatoriska inställningarna i dialogrutan Dialogrutan AIR – program- och installationsinställningar fylls i automatiskt. Du måste emellertid välja det ursprungliga innehållet (eller startsidan) för programmet.

3. Klicka på knappen Bläddra intill alternativet Ursprungligt innehåll och navigera till sidan hello_world.html för att markera den.

4. Intill alternativet Digital signatur klickar du på knappen Ange.

En digital signatur säkerställer att koden för ett program inte har ändrats eller förstörts sedan den skapades av programutvecklaren och den krävs dessutom för alla Adobe AIR-program.

5. I dialogrutan Digital signatur väljer du Signera AIR-paketet med ett digitalt certifikat och klickar sedan på knappen Skapa. (Om du redan har tillgång till ett digitalt certifikat kan du i stället klicka på knappen Bläddra och markera det.)

6. Fyll i de obligatoriska fälten i dialogrutan Självsignerat digitalt certifikat. Du måste ange ditt namn och ett lösenord och bekräfta det. Ange därefter ett namn för filen för det digitala certifikatet. I Dreamweaver sparas det digitala certifikatet i platsroten.

7. Klicka på OK för att gå tillbaka till dialogrutan Digital signatur.

8. I dialogrutan Digital signatur anger du lösenordet som du angav för det digitala certifikatet och klickar sedan på OK.

Dialogrutan AIR – program- och installationsinställningar kommer nu att se ut ungefär så här:

Mer detaljerad information om alla alternativ i dialogrutorna och hur du ändrar dem finns i Skapa ett AIR-program i Dreamweaver .

9. Klicka på knappen Skapa AIR-fil.

I Dreamweaver skapas Adobe AIR-programfilen som sparas i platsrotmappen. Dessutom skapas i Dreamweaver filen application.xml som även den sparas på samma plats. Filen fungerar som ett manifest för definition av olika programegenskaper.

Installera program på en dator

Nu när du har skapat en programfil kan du installera den på en dator.

1. Flytta Adobe AIR-programfilen bort från Dreamweaver-platsen till ditt eller något annat skrivbord.

Detta är valfritt. Du kan faktiskt installera det nya programmet på din dator direkt från Dreamweavers platskatalog.

2. Dubbelklicka på den körbara programfilen (.air) för att installera programmet.

Förhandsvisa Adobe AIR-programmet

Du kan när som helst förhandsvisa sidor som kommer att ingå som delar av AIR-program. Det är alltså inte nödvändigt att paketera programmet innan du kan se hur det kommer att se ut när det är installerat.

1. Kontrollera att sidan hello_world.html är öppen i Dreamweavers dokumentfönster.

2. I verktygsfältet Dokument klickar du på knappen Förhandsgranska/felsök i webbläsare och väljer sedan Förhandsvisa i AIR.

Du kan även trycka på Ctrl+Skift+F12 (Windows) eller Cmd+Skift+F12 (Macintosh).

När du förhandsvisar den här sidan ser du de facto det som användaren kommer att se som startsida för programmet efter det att han/hon installerat programmet.