Indata från pekhändelser, gester och multitouch

Flash Player 10.1 och senare, Adobe AIR 2 och senare

Hantering av pekhändelser i Flash-plattformen innehåller funktioner för indata från en enda kontaktpunkt eller från flera kontaktpunkter på enheter som stöder pekfunktioner. Flash-körningsversionerna hanterar även händelser som kombinerar flera kontaktpunkter med rörelser, så kallade gester. Med andra ord, Flash-körningsversionerna tolkar två sorters indata:
Pek
Indata med en enda kontaktenhet, till exempel ett finger, en styluspenna eller något annat verktyg på en enhet som stöder pekfunktioner. Vissa enheter har stöd för flera samtidiga kontaktpunkter med ett finger eller en styluspenna.

Multitouch
Indata med flera samtidiga kontaktpunkter.

Gester
Indata tolkas av en enhet eller ett operativsystem som svar på en eller flera pekhändelser. En användare kan till exempel vrida två fingrar samtidigt, vilket kan tolkas av enheten eller operativsystemet som en gest för rotering. Vissa gester utförs med endast ett finger eller en kontaktpunkt och för vissa gester krävs flera kontaktpunkter. Vilken typ av gest det är avgörs av enheten eller operativsystemet och indata tilldelas därefter.

Både pek- och geströrelser kan vara multitouch beroende på användarens enhet. ActionScript innehåller API för hantering av pekhändelser, gesthändelser och enskilt spårade pekhändelser för multitouch-indata.

Obs! Att lyssna efter berörings- och gesthändelser kan ta stora processorresurser i anspråk (jämförbart med att återge flera bildrutor per sekund), beroende på datorenhet och operativsystem. Det är oftast bättre att använda mushändelser, om du inte absolut behöver de extrafunktioner som berörings- och gesthändelser ger. Om du ändå använder berörings- och gesthändelser bör du minska antalet grafiska förändringar som kan inträffa, särskilt vid händelser som kan skickas snabbt, som panorerings-, rotations- eller zoomningsåtgärder. Du kan till exempel stoppa animeringen i en komponent under tiden användaren ändrar storlek på den med en zoomningsgest.